С пари на дарител и от държавата обновяват спортната зала в Лом

Обществен съвет ще следи ремонта и изразходването на парите

През есента в Лом започва ремонт на над 50 годишната спортна зала „Балканиада”. Възстановяването и модернизирането на сградата ще бъде извършено със средства дарени от емигранта в САЩ д-р Андрей Георгиев и помощ от правителството.

Спортната зала в крайдунавския град – една от най-модерните в страната навремето, ще бъде изцяло обновена, сградата ще бъде санирана, ще се изградят нови отоплителни и вентилационни системи, съвременен вид ще добият игрищата, тренировъчните зали и административните помещения.

На реконструираното игрище и в залите ще се провеждат състезания и тренировки по баскетбол, волейбол, бандминтон и хандбал, бокс, бойни изкуства и фитнес. Ремонтираната зала ще бъде мултифункционална, тя ще бъде пригодена за спортни състезания на национално ниво, концерти и масови обществени мероприятия.

Проектът е на стойност 2 838 000 лв. и ще се изпълнява от фирма „Парсек Груп“ ЕООД – София, с която Община Лом сключи договор. До 30 дни фирмата трябва да представи работен проект и количествено-стойностна сметка, а след това да започне и строителните дейности. Ремонтът ще бъде наблюдаван от Обществен съвет, в който влизат граждани, журналисти и спортни деятели.

Целта е предоставените от големия дарител д-р Андрей Георгиев средства – 500 000 долара, и парите на държавата да бъдат изразходвани прозрачно и разумно до стотинка, коментираха от съвета. В края на живота си покойният емигрант в САЩ д-р Андрей Георгиев дари 2 млн. долара за стипендии на гимназия „Найден Геров“ – Лом, 1 млн. долара на Медицинския университет – София , 2 млн. долара за стипендии на български студенти в университета на Уилмингтън, САЩ и 500 000 долара на град Лом.

За щедрия жест, родолюбието и благородството си медикът бе обявен за „Почетен гражданин на Лом”, а НСОРБ го отличи с наградата „Общински дарител на годината“. Спортната зала „Балканиада” е открита през 1964 г. , но оттогава, повече от 50 години, не е основно ремонтирана . От десетилетията сградата се руши и е почти неизползвама.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони