С песни и хоро Северозападът поиска тунел под Петрохан

Над 150 жители на Берковица, Вършец и балканските села в Северозападна България излязоха на протест в прохода „Петрохан” с искане за прокарване на тунел през Балкана. Съоръжението под планината ще свърже столицата и Южна България с най-бедния и запустяващ от години регион на страната и Европейския съюз и ще помогне за съживяването на икономиката и спиране обезлюдяването на района, заявиха хората.

„Това не е регионален проект, а национален и европейски – този тунел ще бъде част от Еврокоридор № 4 и ще донесе много ползи – икономически, социални и демографски на Северозапада и цяла България!”, заяви кметът на Берковица инж. Милчо Доцов.

Според експерти изграждането на тунела под Петрохан ще струва 200 млн. лева, но ще се изплати за около 7 години. Фолклорна група от берковското село Гаганица огласи прохода с песни, а протестиращите извиха хоро.

Пътят през Балкана не бе преграден, а преминаващите автомобили подкрепиха митинга с клаксони. Протестиращите настояха още следващата седмица държавната власт да започне процедури по изготвяне на документация за тунела и търсене на изпълнители за проекта. Разработки за прокарване на тунел под Петрохан съществуват от над 30 години, но са само на хартия и се вадят от архивите единствено преди избори. След това властта отново забравя Северозапада, недоволстват местните жители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България