С песни, танци, турнири и баници Монтана отбеляза Международния ден на ромите

С празничен концерт завърши поредицата от събития в Монтана, посветени на Международния ден на ромите - 8 април. А голямата зала на Драматичния театър „Драгомир Асенов” едва побра публиката, проявила интерес към изявата.

В приветственото си слово кметът Златко Живков изтъкна резултатите, постигнати от работата по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), но подчерта, че грижите за подобряване живота на ромската общност не са само проектни инициативи, а неразделна и постоянна част от политиката на Община Монтана през последните две десетилетия.

Деца, подготвени в извънкласните дейности по проекта „Комплексен подход за ромско включване на Община Монтана” представиха песни, танци и театрални етюди Младите таланти са от Начално училище „Георги Бенковски” в кв. „Кошарник”, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в село Габровница, І Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” и Народно читалище „Звезда 2007” – Монтана.

Публиката изпрати с овации ентусиазираните танцьори, които се обучаваха под ръководството на Бисер Андреев в квартал „Кошарник” и Янко Янков в квартал „Огоста”. „Звездите” в програмата бяха Силвана Тихомирова, Стефка Андреева и Асен Борисов,който вече се изявява и като тромпетист в култовия духов оркестър „VIVO Montana”.

Преди концерта във фоайето на Драматичния театър беше открита изложба с детски рисунки и снимки на ученици, посещавали кръжоците по изобразително изкуство и фотоклубовете по проекта в кварталите „Огоста” и „Кошарник”. Програмата за отбелязването на 8 април включваше още спортни събития – турнири по шах, тенис на маса и спортен бридж, футболни мачове, и състезание между ромските жени за най-вкусна баница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони