С празнично шествие и пъстър концерт честваха 24 май в Елена

unnamed-11С празнично шествие от Даскалоливницата и поднасяне на венци пред паметниците на видни еленски възрожденци започна тържеството в Елена за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Начело с портретите на славянските първоучители Кирил и Методий, сплетени венци и знамето на СУ „Иван Момчилов“ шествието премина по централната улица на града. В него се включиха кметът инж. Дилян Млъзев, председателят на Общинския съвет Стоян Златев, директори на училища и детски градини, учители и ученици.

Официалното тържество на централния площад започна с вдигане на националното знаме и поздравление от кмета на общината с най-българския празник.

„Поклонихме се пред паметника на неукротимия и горд Стоян Михайловски, чиито думи „народността не пада там, дето знаньето живей“ звучат със същата актуалност и днес. Вълнуващо е, когато знаем, че друг наш съгражданин – Иван Момчилов е сложил основите на редица прогресивни промени в българското училище, а от нашата Даскалоливница с просвещенски плам и възрожденски идеализъм са тръгнали из родината и извън нея будни даскали да сеят семената на знанието. Наш общ дълг е да съхраним и предадем на идващите след нас българските традиции, да продължаваме да разпалваме огъня на просветеността, приемайки и предизвикателствата на новото време“ – каза в словото си кметът Млъзев.

С благодарствени думи към своите учители от името на випуск 2017 г. на СУ „Иван Момчилов“ се обърна зрелостникът Мирослав Иванов. За всички участници в празника пяха и танцуваха децата на Елена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България