С проект за 10 млн. лв. ще обновяват Софийския зоопарк

Столичната община е към края на разработването на мащабен цялостен идеен проект за промяна на визията на зоологическата градина в София, който ще струва около 10 млн. лв. съобщи вчера заместник-кметът на София Йоана Христова. Обликът се променя, така че да съответства на изискванията на Европейската асоциация за зоопарковете. Целта е до края на годината да се осигури първоначалното финансиране, а изпълнението - през следващите години. Животните ще бъдат разположени в среда, най-близка до естествените им обитания, на площ от пет до десет пъти по-голяма от територията, на която живеят сега.

Зоните ще са озеленени, аранжирани, с поливна система и ще бъдат обособени на континентален принцип - Африка, Азия и т.н., обясни директорът на зоопарка Добромир Бориславов. Животните ще бъдат поставени в смесени композиции. Това значи, че в една зона ще могат съвместно да се показват видове, които в природата живеят заедно, например зебри, жирафи и антилопи, допълни директорът.

Ще направим всичко възможно в зоологическата градина да има три нови вида животни – жирафи, пингвини и фламинго“, обясни още Бориславов. Жираф обаче няма да има в зоопарка и тази година, а се планира за следващата.

Христова провери вчера ремонта в сектор "Хищници - големи котки", който ще бъде завършен до края на април. От август 2016 г. се извършва преустройство на външната част на дворните клетки на представители на семейство котки - ягуар, пума, леопард и тигър. Разшириха се неколкократно външните пространства, има нови външни заграждения и новоасфалтирани алеи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България