С факелно шествие отбелязват Деня на народните будители в Елена

Град Елена е родно място на много родолюбиви българи, посветили живота си за пробуждането на народа и свободата на отечеството. Затова и Денят на народните будители има особено място в сърцата на еленчани, а проявите, посветени на него са възпитателни най-вече за младите хора.

31 октомври е патронен празник на СУ „Иван Момчилов“. Училището носи името на еленския възрожденец, който основава в родния си град първото българско класно училище, наречено от неговия ученик Петко Р. Славейков Даскалоливницата. Иван Момчилов е български просветител, учител, училищен реформатор и автор на много учебници и учебни помагала.

Средното училище организира редица прояви, посветени на патронния празник и Деня на народните будители. В сряда от 10 часа ще бъде поднесен венец на паметната плоча на Иван Момчилов. В двора на Даскалоливницата от 17 часа ученици ще изнесат музикално-поетична програма, след която ще тръгне факелно шествие до площад „Христо Ботев“ с поднасяне на венци пред паметниците на еленските възрожденци. В 18 часа ще бъде запален вечният огън. Възпитаници на средното училище подготвят ученическа конференция на тема „Нашите будители“, която ще започне от 16 часа в Общностния център. През деня ще се проведе избор на нов ученически омбудсман, ще има и спортни игри.

Над 25 деца от 1 до 8 клас участваха в графичен празничен пленер за народните будители от Еленския край. Изложбата е в Туристическия информационен център и ще бъде открита днес от 17 часа.

За Деня на народните будители музеят на Възраждането урежда изложба „Между човека и твореца“, посветена на 120-годишнината от рождението на еленския художник Никола Пиндиков. Изложбата ще бъде открита на 1 ноември от 17 часа в къща музей „Иларион Макариополски“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони