С четвърт милион лева повече приходи в хазната на Община Куклен

Четвърт милион лева повече средства са влезли в хазната на Община Куклен през 2016 г. в сравнение с предходните години, сочат анализите на администрацията. Според кметицата Мария Белчева положителната тенденция се дължи на наложената политика за събиране на стари задължения - за първи път започнаха да се пишат актове за неплатени данъчни задължения и да се стимулират гражданите да си плащат данъците.

Сериозен ръст на приходите има при таксата за битови отпадъци (ТБО). В хазната през 2016 г. са влезли над 500 000 лв., като за сравнение през 2015 година сумата е била 437 000 лева. С 35 000 лв. повече са събрани от данък МПС - в хазната са влезли 150 000 лв., докато през 2015 г. сумата по това приходно перо е била 116 000 лв. Ръст на приходите има и при данъка за недвижими имоти. В общинския бюджет от този налог са влезли 438 000 лв. срещу 366 000 лв. през 2015 г. С 20% са се увеличили и приходите от данък "Придобиване". "Предприехме мерки за събиране на старите задължения и те дават резултат. Изпратихме писма на собствениците на автомобили и имоти, които не са плащали през последните години и ги подканихме да го направят", поясни още кметът на Куклен Мария Белчева.

Благодарение на финансовата дисциплина през изминалите 12 месеца в Куклен изцяло се преасфалтираха 2 нови улици, отвори млечна кухня, а с 30 000 лв. се ремонтира час от градския стадион, където изцяло бяха обновени санитарните възли, бани и тоалетни и бе поставена изолация. В ремонта на стадиона се включиха представители на бизнеса и граждани, с чиято помощ се подмениха изцяло седалките и се направиха оградни съоръжения. Така стадионът започна да домакинства на мачове от Югоизточната Трета лига.

Благодарение на събраните приходи бяха обезпечени и социалните услуги в Община Куклен, като се отделиха средства и за издръжката на Център за рехабилитация на деца с увреждания. Средства се отделиха и за подпомагане и развитие на спорта чрез финансиране на клубовете по борба, футбол и баскетбол. Благодарение на икономии от фонд "Работна заплата" в администрацията на Куклен служителите получиха бонуси по Коледа, които не надвишиха 80% от размера на заплатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони