С четене деца събраха пари за медицинска апаратура

Неонатологично отделение на шуменската болница получи като дарение перфузор за 1030 лв., който ще служи на бебета. Апаратурата е от четящи деца и благодетели, които се включват в проекта “Дарявай, докато четеш” на “Инер уил клуб-Шумен". Чрез апарата се прави автоматично, безопасно и прецизно вливане на разтвори и лечебни вещества на новородени, вместо с традиционната система. Неонатологично отделение годишно се грижи за около 1300 бебета и апаратурата беше приета в сряда с благодарност от завеждащата д-р Севдалина Стойкова. Ще е много полезна, защото този тип апарати работят денонощно и бързо се амортизират.

Това е втората реализирана кауза по проекта, който стартира през май м.г., чрез сайта www.chetidari.bg. Първата кауза беше създаване на класна стая на открито в двора на математическата гимназия в Шумен.

До момента на сайта са представени още четири каузи, които предстои да се реализират. Коя получава помощ, решават четящите ученици, обясняват инициаторите на проекта. Крайната цел е да се запалят българските деца да четат книги. Проектът им дава възможност да влязат в ролята на дарители, като заслужат правото да разпределят парични средства, които са постъпили по обявената благотворителна сметка към каузи, които предпочитат. Всеки регистрирал се в сайта ученик печели кредити, като попълни успешно поне един тест по книга от съответната възрастова група. Списъците с около 90 книги са в сайта. След това насочва кредитите към публикуваните каузи. „Дарявай, докато четеш“ вече се е утвърдил като национален проект, защото в него участват деца от цялата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България