С 1 година условно се размина шофьор, убил пиян пешеходец

Съд

С условна присъда от една година лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години и отнемане на свидетелството на правоуправление на МПС за 8 месеца се размина подсъдимият шофьор Христо Петков. Той бе признат за виновен от Пловдивския окръжен съд за това, че със своя автомобил "Мицубиши Спейс стар" по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходеца М.Р. от село Дълго поле.

Инцидентът е станал около 20 часа на 22 декември 2015 г. на пътя между жп гара Калояново и едноименното село, а М.Р., в чиято кръв били установени 1,33 промила алкохол, починал на 8 февруари 2016 г. в пловдивска болница, където бил приет за лечение след катастрофата.

Магистратите от Окръжен съд-Пловдив решиха, че след деянието Христо Петков е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия пешеходец, който се движел пиян почти по средата на пътното платно. Петков екстрено задействал спирачната система на движещия се със 74 км/час автомобил на 41-42 метра разстояние от пешеходеца и отклонил наляво. Въпреки това последвал удар, след който подсъдимият веднага се обадил от мобилния си апарат на тел. 112 и съобщил за случилото се. После качил в изпратената за инцидента линейка пострадалия М.Р. и останал на местопроизшествието да чака служителите на РУ на МВР-Хисаря. Те му направили тест с дрегер и апаратът отчел 0,00 на хиляда, т.е. липса на алкохол в издишания въздух.

Делото в Окръжния съд се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като Христо петков призна изцяло фактите, изложени в обвинителния акт. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право