С 12 млн. лв. визията на площад „Централен” в Пловдив става като по време на Римската империя

Община Пловдив пуска до седмица обединена обществена поръчка на обща стойност от 12 млн.лв., с които тотално ще бъде променена визията на площад „Централен” и той ще наподобява епохата на Римската империя отпреди две хилядолетия, когато древните жители на града под тепетата са се разхождали по каменна настилка край пропилеите на Форума.

Желанието на кмета Иван Тотев и екипа му е настилката да е от естествени материали и да не се явява продължение на изкуствените павета по Главната улица „Княз Александър Първи Батенберг”.

„Ще държим настилката на площад „Централен” да бъде естествена – паваж, гранитни плочи, като идеалният вариант е каменна настилка. Това ще придаде на площад Централен европейски вид и ще подчертае Форума, който е бил направен основно от камък”, коментира градоначалникът Тотев. Почти половината от общата сума – около 5,5 млн.лв., ще отидат за ремонт на подлеза на улица „Гладстон”, а останалите пари, които ще бъдат осигурени от държавата, ще са за обновяването на площада и пространствата около него.

Реконструкцията ще бъде на инженеринг, като в движение ще се правят различни елементи по площада, като стартът на строителните дейности ще бъде даден през пролетта на 2018 г. Освен нова настилка и осветление на площад „Централен” ще бъдат обособени и зони за различни културни мероприятия през 2019 година, за да може да се поставят сцени и инсталации.

За 800 000 лв. ще бъде закупена мобилна зала от метални конструкции с отопление, която ще бъде разположена на площад „Централен” за провеждане на събитията от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

Паркингът пред хотел „Тримонциум”, който е общински, също може да бъде намален, за да се увеличи тротоарът и пешеходната зона. Паркингът откъм улица „Иван Вазов” край Военния дом ще бъде напълно премахнат и превърнат в пешеходна зона, тъй като според кмета Тотев пешеходните пространства са тези, които създават живот.

Самият площад ще е разделен на 3 зони и ще стига до пешеходния подлез край паркинга пред хотел „Тримонциум”, като в него се включват археологическите разкопки от северната страна на Централна поща до булевард „Цар Борис Трети Обединител”. В проекта за обновяване на площад „Централен” е заложена и газификация.

За подлеза на улица „Гладстон” под Централна поща вече има готов технически проект, според който първо ще се направи обрушване и замазване, а след това ще се изгради нова изолация, електрическа инсталация, осветление и ще се постави нова настилка на пътните платна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България