С 20% пада цената на новите оръжия за армията

Снимка: Архив

Едно от решенията е отново промяна в обратна посока, смята министър Каракачанов

Стойността на проектите за превъоръжаване на армията с нови оръжия пада с 20%. За това алармира министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред депутатите от комисията по отбрана.

Причината е, че от 1 януари т.г. влезе в сила поправка в Закона за ДДС, с която покупката на ново оръжие за войската трябва също да се облага с данък. А миналият парламент гласува през юни 2016г. двата проекта- за нови кораби на ВМС и нови изтребители за ВВС без да посочи дали са с ДДС или без. Проблемът е лъснал сега, когато се е обсъждал предстоящия договор с фирма “Делфин” за двата нови патрулни кораба за ВМС на стойност 820 млн. лв. “Имаше лека изненада по отношение на този проект. Добави се и ДДС към него, т.е. сумата е намаляла със 164 млн. лв.”, поясни Каракачанов. Фирмата обаче се е съгласила с тези условия.

Същата е ситуацията и с проекта за покупка на нови изтребители за 1,5 млрд. лв. “Апропо това е проблем и по темата с изтребителите. Сега реално сумата за корабите е 20% по-малко. А за изтребителите сумата е с 300 млн. лв. заради ДДС, което не е малко”, поясни Каракачанов.

В МО се опасяват, че промяната може да спъне или затрудни изпълнението на проектите. “Или свиваме сумата, или искаме допълнително средства или третото решение е промяна на закона в обратна посока”, заключи министър Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България