С 200 хил. се увеличават хоспитализациите годишно

Високият процент на хоспитализации не е свързан със степента на смъртност, а причините за нея са същите като тези в останалите държави от ЕС.

3% от парите за здраве са за превенция, 80% - за лечение

Онкологични и сърдечни заболявания са водещите причини за смъртност

Всяка година у нас с 200 хил. се увеличава броят на пациентите, хоспитализирани за лечение и по този показател страната ни е на първо място в Евросъюза.

Данните изнесе Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по повод Европейския ден на пациента, който беше отбелязан на 18 април.

Високият процент на хоспитализации не е свързан със степента на смъртност, а самите причини за смъртност са същите като тези в останалите държави от ЕС. У нас обаче от тях най-голям е делът на сърдечно-съдовите заболявания и на онкологичните.

В България е необходимо превенцията да се застъпи по-добре, заяви Таушанов. Разходите за нея представляват само 3% от нашите здравни бюджети, в сравнение с 80% при лечението на болести, поясни той.

Повече от 1,2 милиона души умират преждевременно всяка година в страните от ЕС. В България например 52  000 души получават инсулт годишно, от тях 4000 умират.

В здравната ни система се получават около 2000 жалби годишно срещу лекари, което е доста по-малко в сравнение с останалите европейски страни.

Идеята за Европейския ден на пациента възниква през 2002 г., когато европейски граждански организации създават Харта на правата на пациента с 14 основни права.

В дългосрочен план Европейската комисия работи за създаването на европейски формат за обмен на електронни здравни досиета, достъпен за всички граждани на ЕС. В отбелязването на Европейския ден на пациента в България участваха още Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването и д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве