С 21 топовни салюта откриват преди 111 години пристанище Варна

пристанище Варна

На церемонията идва княз Фердинанд на борда на българския крайцер"Надежда"

На 18 май пристанище Варна отбелязва 111 години от създаването си. На церемонията по откриването му на този ден през 1906г. гърмят 21 топовни салюта. Княз Фердинанд I пристига за тържеството на борда на българския крайцер"Надежда", припомнят историята от пресслужбата на порта. Датата 18 май не е избрана случайно, тогава князът чества имения си ден. 23 военни и граждански парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости.

В началото на 1895 година е проведен търгът за строителството на варненското пристанище. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са пряко осигурени от правителството.

На търга за строителството участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян“. Родната фирма е избрана след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена или 6 922 472 златни лева.

На 7 февруари е сключен официално договорът, с което се дава начало на строителството. До 1899 година фирмата-изпълнител претърпява сериозни сътресения - след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения,„Михайловски и Хайрабедиян“ почти фалира.

Следствие на това продължаването на започналия градеж се прехвърля на едно новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие.

С учредителен протокол се поставя началото на „Безименно акционерно дружество за направа на Варненското пристанище“, което довежда проекта до успешното му завършване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България