С 28 млн. лева поливат шест парка в София

Обновяват 126 детски площадки във всички райони

Екология, образование и транспорт - приоритети в бюджета на столицата

Тази година строят 15 забавачки и две ясли, подновяват 36 училища

Столичната община ще обновява шест парка в София през 2019 г. с общо 28 млн. лв. За ремонти на 5 парка и детски площадки са предвидени около 18,4 млн. лв. в бюджета на общината за тази година. Парковете, по възстановяването на които ще се работи, са Заимов, Западен и Северен, Южен парк-трета част и Розариума на Борисовата градина.

Отделно от тази сума, с около 10 млн. лв ще бъде разширен парк Възраждане с 25 дка. Там ще е първият столичен аквапарк с пет външни, един вътрешен басейн и СПА център с минерална вода.

През 2019 г. общината отделя от бюджета си над 5 млн. лв. за ремонтиране на 126 детски площадки във всички райони на София. Това са само част от параметрите на цялата рекордна финансова рамка на София от 1,750 млрд. лв., която бе приета от Столичния общински съвет с 40 гласа “за” и 18 ”против”.

“Над 37,6 млн. лв. са директните инвестиции в екологията- озеленяване, рекултивация на стари депа, управление на отпадъците”, подчерта столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на обсъждането на бюджета в СОС. Продължава рекултивацията на депата в “Суходол”, “Долни Богров” и “Садината”. В бюджета е предвидено и купуване на нова станция за измерване на качеството на въздуха и поставянето също с тази цел на 22 сензора за измерване в различни точки на София.

Фандъкова подчерта, че екологията, образованието и транспорта са постоянни приоритети в бюджета на София. За 16 г. общината е увеличила 20 пъти парите, които влага за образование. По данни на кмета, през 2005 г. по това перо София е дала 3,9 млн. лв., а за 2019 г. са отделени близо 76 млн. лв. През 2005 г. средствата за строителството на метрото са 93 млн. лв., през 2009 г. – 138 млн., а през 2019 г. - 320 млн. лв. През 2005 г. парите за ремонт на улици са 27 млн., през 2009 – 35 млн., а през 2019 г. – 86 млн. лв.

Като цяло за 16 г. бюджетът на София се е увеличил почти четирикратно. За 2019 г. той е 1,750 млрд. лв., за 2005 г. той е бил 467 млн. лв. Преди 10 г. София разполагаше 1 млрд. лв.

“Всяка една от последните 10 г. сме успели да съберем и да привлечем за инвестиции в София 75 млн. лв. повече”, каза Фандъкова.

“Дължим много на европрограмите, но това далеч не е всичко. Показват го собствените приходи на общината, които доказват как тя управлява имуществото си и събира вземанията си”, допълни тя.

В бюджет 2019 собствените приходи са 725,4 млн. лв. Преди 10 г. те бяха 584 млн., а през 2005 г. – 229 млн. лв. “За 13 г. сме събрали 496 млн. лв. повече. Това е прекият резултат от политиката ни за по-добра събираемост и за привличане на европейско финансиране за София”, каза Фандъкова.

Капиталовата програма показва директните инвестиции от бюджета на общината в София. Тази година те са 632 млн. лв., което 3 пъти повече от сумата през 2005 г. и 2 пъти повече спрямо тази през 2009 г.

 

Строят артцентър „Топлоцентралата“

Ремонтират банята в Банкя

В бюджета за култура на Столичната община за 2019 г. е предвидено началото на строителството на артцентър „Топлоцентралата”. Проектът ще превърне бившата топлоцентрала на НДК в център за съвременно изкуство.

През тази година общината отделя 6 682 939 лв. за инвестициите в култура. В тях са включени ремонтите на Кукления театър, Столичната библиотека, читалища в „Подуяне” и ремонта на минералната баня в Банкя. Ще бъдат обследвани сградите на двете бани в Овча Купел и Горна Баня. Вече е подписан и договора за прехвърляне към общината на банята в Овча Купел, който ще позволи на градската управа да започне ремонта й.

 

Пишат наредба за общинските жилища

2,5 млн. лв. за заместители на Виетнамските общежития

5 млн. лв. за здравните заведения

2,5 млн. лв. от бюджета на Столичната община за 2019 г. отиват за изграждане на нови модулни жилища, с които да бъде продължена програмата за премахване на Виетнамските общежития. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя информира и, че в момента работна група подготвя нова наредба за общинските жилища. В нея ще бъде заложено живущите в тях да не могат да могат да се отопляват на твърдо битово гориво.

Сериозни средства, според кмета, се отделят и за общинските болници и ДКЦ-та. През тази година близо 5 млн. лв. ще бъдат отделени за медицинска апаратура и ремонти на общинските здравни заведения.

 

320 млн. лв. за метрото

Пълна подмяна на градските автобуси

През тази година градските автобуси в София ще бъдат почти изцяло обновени, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. С пускането на още 82 нови автобуса тази година, средната възраст на тези возила в София ще достигне 6 г. Преди 10 г. средната им възраст беше 18 г., уточни кметът.

“Заедно с общинските дружества “Столичен автотранспорт” и “Столичен електротранспорт” инвестираме 133 млн. лв. в нови автобуси и трамваи. За няколко години ние извършихме най-мащабната от десетилетия модернизация на градския транспорт”, каза Фандъкова. Заради новите автобуси за 10 г. вредните емисии от градския транспорт в София са намалели 2,5 пъти.

“Категорично мога да кажа, че това са конкретни резултати от мерките на общината за подобряване на качеството на въздуха”, каза Фандъкова.

Според нея за София 2019-а е годината на метрото и на модернизацията на градския транспорт. 320 млн. лв. от бюджета са осигурени за строителството на третия лъч на метрото. С тях се изграждат 12 км от третата линия. Първите 8 км ще бъдат пуснати до края на годината, заедно с нови метровлакове. В бюджета са включени средства за купуване на 10 метровлака.

“Над 86,4 млн. лв. инвестираме в основни ремонти на булеварди и улици в кварталите. 15 са големите ни обекта, които включват и големи квартални улици”, каза кметът. Те са разширението на бул. “Филип Кутев”, последният участък от бул. “Монтевидео” при новата метростанция, южното платно на бул. “Тодор Каблешков” от бул. “България” до ул. “Костенски водопад”, пробива на бул. “Петър Дертлиев”, Източната тангента от бул. “Ботевградско шосе” до Северна скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата.

Освен тях са отделени 37 млн. лв. за програмата за “текущ ремонт” за реконструкции на квартални улици във всички райони на София.

 

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов: ГЕРБ продължават модела „Софиянски“

02-10ГЕРБ грешат в това, че продължават модела „Софиянски“ на бюджетиране, ние ще предложим алтернативен бюджет след изборите. Това каза пред журналисти председателят на БСП – София Калоян Паргов.

„Бюджет 2019 е копие на Бюджет 2018 – продължение на едни политики, които наблюдаваме 10 години, за които нито един проблем на София не е решен. Решихме ли проблема с недостига на места в детски заведения? Транспортната схема удовлетворява ли всички като достъпност? Имаме ли преодолян проблем с трафика и задръстванията? Светнаха ли крайните квартали като виенски квартали с хубави улици, хубави плочки и в хубави градинки? Това ли е политиката? Как да подкрепим такава политика?”, заяви Паргов.

“За ГЕРБ е практика като замирише на избори да правят рекордни бюджети”, допълни той.

 

Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси: Няма нищо предизборно в този бюджет

02-11„Няма нищо предизборно в този бюджет. Това е бюджет, от който София има нужда, за да продължи да се разраства и развива, даже имаме нужда от по-голям бюджет. Но като се отчитат приходите, които общините могат да реализират, това е максималното, което можем да постигнем. В структурата на бюджета са заложени 725 млн. лв. собствени приходи, капиталовата програма е планирана в размер на 633 млн. лв., включително 305 млн. от ЕС.В резултат на общественото обсъждане са направени промени в първоначалния проект, като са предвидени 40 млн. лв. повече приходи, а с 90 млн. лв. е увеличена капиталовата програма, а собствените приходи на общината от данъци и такси - с 26 млн. лв.

 

Фандъкова: Строежите няма да са само в центъра

03-3Тази година в София е планирано изграждането на 15 нови сгради на детски градини в районите „Нови Искър”, „Лозенец”, „Триадица”, „Подуяне”, „Красно село”, „Люлин”, „Изгрев”, „Овча купел”, „Студентски”, „Витоша” и „Искър”. „В този списък влизат и детски градини, в квартали, които досега нямаше такива – „Кръстова вада” и „Манастирски ливади-изток”. Отделили сме и средства за проектиране на нови детски градини и училища в кварталите „Витоша ВЕЦ Симеоново” и „Манастирски ливади”, съобщи столичният кмет Йоданка Фандъкова. Според Фандъкова бюджетът от 75 880 018 млн. лв. за образование е рекорден. Тя подчерта, че инвестициите няма да са само за центъра на града.

Над 9 млн. лв. са предвидени за разширения на 10 училища, като в 5 от тях ще бъдат построени физкултурни салони, каквито не е имало до момента. Салони ще бъдат изградени в 37 СУ в район „Люлин”, 175 ОУ в с. Мрамор, 176 ОУ в с. Негован, 64 ОУ в кв. „Симеоново” и 100 СУ в район „Сердика”.Продължава и реализацията на проекта за цялостна модернизация на 26 училища и забавачки в районите „Красна поляна”, „Надежда”, „Илинден” и „Връбница”.

Допълнително са осигурени и 5,3 млн. лв. за 2 нови ясли в районите „Триадица” и „Красно село”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България