С 3 млн. лв. превръщат Топлоцентралата на НДК в артцентър

Сградата ще приюти театрални, музикални и танцови събития, както и изложби

В център за съвременни изкуства ще преобразяват занемарената сграда на бившата топлоцентрала на НДК в София, като за целта са предвидени 3 млн. лв. 61 архитектурни колектива се състезаваха в конкурса за трансформацията на сградата, организиран от Столична община, съобщиха от Направление „Архитектура и градоустройство“. За победител бе излъчено Обединение „Колев – Сърбова“. Архитектите получават награда в размер на 15 хил. Лв, и покана за договаряне с общината за изготвяне на технически и работен проект с максимален хонорар 150 000 лв.

Второ място и 10 000 лв. спечелиха ПОВ – Божидара Вълкова, Борис Тикварски, Мария Гяурова, Цветомира Некова, Поли Гяурова и Майк Фритз. Трети станаха S.C.P. От Барселона, които получават 5 000 лв.

„Желанието ни е да превърнем тази бивша индустриална сграда от промишлената номенклатура, която като архитектурни качества няма нищо особено в един знаков център за култура”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Новият център трябва да осигурява условия за широк набор от артистични прояви — театрални постановки, музикални и танцови събития, изложби, образователни и социални дейности. Проектът предвижда да се запази характерният стил на сградата и основните материали в реконструкцията да са тухли, стъкло, цимент и графични елементи. Архитектите смятат да запазят три от постройките и да разрушат и вдигнат наново само едно вътрешно крило. В сградата ще има зала с 300 места, изложбени помещения, място за библиотека и тераси. Навън пък ще има малък стъпаловиден амфитеатър, велостоянка, и постаменти, където артистите да излагат творбите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура