С 30% поскъпнала „Гражданската“

Средно с 30% е поскъпнала застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите през последната година. Увеличението в цената на полицата е резултат от процесите на застрахователния пазар през 2018-та, но се усеща едва сега, твърдят застрахователи. Според шофьори тази година те плащат със 100 до 140 лева повече за "Гражданската отговорност", отколкото през миналата.По данни на застрахователите 250 лева средно е била цената на задължителната автозастраховка през 2018 г., като е растяла постепенно, но увеличението шофьорите усещат масово едва сега.

"Хората, които в момента установяват повишената є цена, за последен път са си купували в края на декември - началото на януари миналата година. За една година действително има повишение на цената на "Гражданската отговорност". То не се е случило този месец или миналия месец", обясни главният секретар на Асоциацията на застрахователите Нина Колчакова пред БНР.

Застрахователните дружества по собствени формули отчитат и фактори като възрастта и мощността на автомобила, техническото състояние, опита на водача и редица други, които всеки застраховател сам залага. Тези фактори не са единни за пазара и влияят върху индивидуалните тарифи, защото придобилата вече скандална слава система "бонус-малус", която трябваше да взима под внимание и тези обстоятелства, отбеляза поредния си фалстарт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес