С 33 000 лв. изградиха отводнителни канавки в пловдивско село като превенция срещу наводнения

С 33 000 лева от бюджета на Община Раковски в пловдивското село Шишманци изградиха отводнителни канавки като превенция срещу наводнения и с цел намаляване на потенциалните неблагоприятни последици за околната среда и човешкото здраве на местните жители.

Проектът за предотвратяване на наводнения бе реализиран по изричното настояване на кмета на Шишманци Костадин Иванов. Той намери съмишленик в лицето на кмета на Община Раковски Павел Гуджеров, който е бивш министър на околната среда и водите и отлично е запознат какви точно мерки трябва да се предприемат като превенция, за да не се повтарят трагедии, подобни на онази в харманлийското село Бисер отпреди 5 години.

Канавките в Шишманци вече са отводнени, почистени и укрепени, премахнати са рисковете от ерозия на почвата, заблатяване и наводняване на намиращите се в близост улици, парцели и къщи, като е запазена и облагородена околната природна среда. Превенцията е срещу щети, нанасяни от обилни валежи и опасност от наводнения, за да има оттичане и събиране на дъждовната вода.

Намален е рискът от наводняване, подобрени са условията за отвеждане на повърхностни води, значително са подобрени санитарно-хигиенните условия и са решени част от канализационните проблеми. Дължината на канавките е 177 метра и са по главния път на Шишманци и около центъра.

„Направата на тези отводнители е доста скъпо и не може да бъде осъществено едновременно в цялото село, което е наложило поетапната работа. В момента новите съоръжения по главната улица на селото играят ролята на водосборно корито, като от няколко други такива дъждовната вода се оттича точно там. Хубавото в случая е , че новите канавки са по-дълбоки и ще събират повече вода при евентуални проливни дъждове. Така жителите на селото ще бъдат спокойни при бъдещи обилни валежи", увери кметът на Шишманци Костадин Иванов.

Той е горд, че намиращото се край първия у нас Екологичен завод за преработка на битови отпадъци село се превръща в едно от най-красивите в Пловдивска област. В Шишманци вече има видеонаблюдение, детски кътове, фонтан, нова чешма, а благодарение на социалните работници улиците и площадът са винаги чисти, а парковете и зелените площи - окосени и добре поддържани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България