С 60 000 лв. Стамболийски се сдобива с паметник на Левски и нов парк

С 60 000 лв., гласувани от Общинският съвет в Стамболийски, градът ще се сдобие с първия на територията на общината паметник на Васил Левски и нов парк на улица „Търговска” от южната сграда на местната жп гара, научи „Труд”.

В момента се работи усилено по постамента, върху който ще бъде монтирана бронзовата фигура на Апостола на свобода. С усилени темпове напредва и подготовката на минипарка, в който ще се монтира и самият паметник.

Вече са готови четирите правоъгълника пред мястото и от двете страни на постамента, върху който ще бъде издигната внушителната скулптура на Левски. Около нея ще бъдат засадени цветя и зеленина, като клетките ще бъдат запълнени с пръст, а преди засаждането ще се наторят, обясниха от екипа на градоначалника Георги Мараджиев. Именно негова е идеята за изграждането на паметника на най-великия българин, чиято реализация стартира още в края на 2016 година, тъй като Стамболийски е сред малкото общини у нас, където няма дори и бюст на Васил Левски.

Желанието на кмета Мараджиев и екипът му бе паметникът да бъде готов и официално открит до 18 юли, когато цяла България ще отбележи 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата. За съжаление обаче това няма да стане, тъй като все още се чака одобрението на комисията по историческите паметници към Министерството на културата относно внесения в държавното ведомство проект от Община Стамболийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България