С 8% за година поскъпнали наемите в София

Най-предпочитани - “Младост”, “Дървеница”, “Изток” и “Изгрев”

Между 8 и 10% средно до 5,28 евро на квадратен метър са поскъпнали наемите на жилища в София през последната година. При едностайните апартаменти увеличението е от 30 до 50 евро, показват данни на “Адрес”, предоставени специално на “Труд” от кантори “Наеми” на компанията в столицата. В зависимост от квартала наемната цена на едностайните в края на лято 2017 започва от 400 и стига до 500 лева, двустайните се отдават от 550 лева до 750 лева, а тристайните от 650 до 1000 лева.

15.indd

“Това са имоти в добро общо състояние, извън топ централни локации, обзаведени базово, без луксозен дизайн”, коментират брокерите. Най-предпочитани за наем на жилище в столицата остават източните квартали “Младост”, “Дървеница”, “Изток” и “Изгрев”. (какво е изменението на стойностите по райони на годишна база вижте в таблицата).

Заради подобряването на инфраструктурата, удобния достъп до метрото и строеж на не малко модерни офис сгради сериозно нараства търсенето на апартаменти в жк “Дружба”. Според експертите обаче интересът към квартали като “Люлин”, “Обеля”, “Надежда” и “Западен парк” все още остава слаб.

“Овча купел” и Студентски град остават двата района, които през летните месеци и ранната есен привличат интереса на новите студенти. В “Овча Купел” цените все още са сравнително ниски, предимно заради общото състояние на имотите, които се предлагат. В Студентски град най-често се предлагат нови жилища и това държи цените по-високи.

“Лозенец” е предпочитан район с удобен градски транспорт, но предлагането на апартаменти е слабо и това е причината цените там да се покачват, обясняват експертите.

Въпреки доброто си местоположение квартал “Витоша” страда от липсата на добри транспортни връзки, което превръща района в неподходящо място за масовия наемател в София, който обикновено е млад човек и няма автомобил.

“Банишора” е близък квартал до центъра, но клиентите виждат риск заради разположените в него зони, популярни сред бежанците-мюсюлмани, което води до намаляло търсене.

Студентите движат пазара

От 300 до 800 лв. за двустаен във Варна

Двустайните апартаменти във Варна са най-търсени за наемане, като цените варират от 300 до 800 лева, показва справка на компанията. Поскъпването при едностайните за периода юни-август на годишна база е с 8,8%, като средната цена достига 275 лв. на месец за имот. При двустайните повишението е с 9,6%,

в сравнение с 2016 година, а средната наемна цена е 427 лева. За тристайните увеличението на цените е с 9,4% до 670 лева.

Най-търсените локации са идеален център, Чайка, Чаталджа, Спортна зала, Червен площад, в близост до Морската градина, Гръцката махала, Бриз, Левски, както и жилищни комплекси, разположени в близост до университетите.

„Студентите са огромна група наематели, които имат периодичност в търсенето", коментират брокерите. Чуждестранните студенти, които са по-платежоспособни, си позволяват да наемат двустайно жилище за 250 евро, а тристайно за около 400 евро.

Разликата в цените по райони е осезаема, категорични са експертите. Ако нов двустаен обзаведен апартамент в района на Гръцка махала, Чаталджа, Чайка или Севастопол струва 400 евро на месец, същият тип жилище, но в район като Младост би струвал не повече от 270-300 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти