С 806 000 евро от ЕС музеят на открито "Малтепе" край Маноле е вече факт

С 805 961,61 евро безвъзмездно финансиране Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство проектът "Музей на открито Малтепе", чийто краен срок за завършване бе 28 април 2017 г., вече е факт, стана ясно на заключителната пресконференция днес, дадена от бенефициента Община "Марица". В резултат от изпълнение на дейностите по проекта в село Маноле е създаден археологически комплекс с информационен и експозиционен център, който е оборудван с многофункционална софтуерна информационна система, даваща информация за експозицията, ематична информация за експонатите, план с разположението на залите, информация за бъдещи и настоящи изложби. Предвидена е и многопроекторна система, осигуряващя големи видео прожекционни площи.

С 806 000 евро от ЕС музеят на открито "Малтепе" край Маноле е вече факт

Всеки посетител може да се възползва от индивидуална екскурзоводска система, чрез която да получи великолепно изживяване, разглеждайки и опознавайки обекта. Посетителят ще има възможност да се докосне до атмосферата на тракийските земи и чрез специално изработените по оригинални исторически документи аксесоари и атрибути - корони, бижута, щитове, копия, лъкове, керамика, монети, съдове. За още по-интересно преживяване са и уникалните занаятчийски работилници, които са оборудвани с глиномес, керамична пещ, стан за тъкане и грънчарско колело. Единствена по рода си карта на тракийските могили в България дава по-ясна представа за историческото наследство, оставено от траките по нашите земи.

Обособена е зона за учебна археология, реставрация и музейни практики, паркинг за леки коли и автобуси. За административното обслужване на информационния център са оборудвани семинарна и конферентна зали, помещения за персонала и охраната, малко кафене, прилежащи сервизни и обслужващи помещения и тоалетни за посетители. Проектът е част от цялостната стратегия за развитие на общия туристически продукт на Община "Марица". След приключване на дейностите по проекта се очаква повишаване на интереса към района на Маноле и културно-историческите обекти. Съживяването на този обект е предпоставка за увеличаване на познанията в областта на историята и културата, предизвикване на интерес от страна не само на младите хора и на специалистите, ангажирани с такъв тип дейност, но и на цялата общественост. Успешното изпълнение на дейностите по проекта способстват могилата "Малтепе" да бъде обособена като интересна туристическа атракция, която да привлича както български, така и чуждестранни туристи, а това от своя страна да се отрази пряко и положително върху икономическото съ

стояние на целия регион.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България