С 9% поскъпнаха наемите на офиси в София

Наемите на офиси в София са поскъпнали с 9% за деветте месеца на тази година и достигат до 13 евро на квадратен метър за първокласни локации в централната градска част и по големите булеварди. Това показват данните от тримесечния доклад на компанията за бизнес имоти Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

Наемните нива за висок клас площи в Пловдив се запазват около 8-10 евро/кв. м. Поскъпването е в резултат на активното търсене и засилващата се тенденция за отдаване на площи в строеж. Към края на септември в процес на изграждане са били близо 210 000 кв. м, които се очаква да излязат на пазара през следващите 3 години. От тях близо 30% вече са договорени с наематели, показват данните на компанията.

През периода отдадените под наем площи достигат 105 000 кв. м, което е 39 на сто от всички сделки за деветмесечието.

Всяка трета сделка е на зелено 

„Трайно високият дял на наемите на площи в строеж свидетелства, че недостигът на качествени площи още не е преодолян. Не очаквам картината да се промени в краткосрочен план, като се има предвид, че завършените проекти в София през цялата 2016 г. няма да надхвърлят 60 000 кв. м. В допълнение повечето са с малки квадратури и няма как да отговорят на търсенето на големите наематели“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в компанията.

Третото тримесечие на годината е силно като наемни сделки, но слабо като завършени нови проекти. Общото предлагане остава 1 803 000 кв. м клас А и Б проекти. До края на годината няколко проекта се очаква да получат разрешение за ползване. Търсенето остава доминирано от IT и BPO бизнеса, който участва в около 60% от наемните сделки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес