Таен документ на кабинета разкрива хаоса в планирането на сделката по Брекзит

Снимка: Архив

Размерът и обхватът на въздействието, което ще има напускането на Евросъюза без сделка, се разкрива в секретен документ на британския кабинет, пише в днешния си брой вестник The Guardian.

В него се отправя предупреждение, че след напускането на ЕС предстои “критична тримесечна фаза ”, по време на която може да се затруднят всички действия и цялата предварително планирана операция може да се обърка.

Класифицираният документ, който Тhe Guardian е видял, подробно осветлява всички командни и контролни структури в Уайтхол за съобразяване с варианта за напускане на ЕС без сделка. В него изрично се подчертава, че всички правителствени институции ще трябва сами да се преборят с повечето проблеми. В противен случай има риск операция „Жълтият чук“ да се провали.

“Структурата бързо ще се срути, ако твърде много решения се натрупат на висшите равнища на управление, без това да е необходимо, преди с тях да са се опитали да се справят сами на съответното по-ниско ниво …” , пише в документа.

Кабинетът пое ръководството в подготовката на варианта „без сделка“ и отчаяно разигра, като война, различни сценарии, в случай, че Великобритания напусне без кохерентен план.

Документът включва график на един рутинен ден в Уайтхол при излизане без сделка: той започва в 7.00 сутринта с „доклади за ситуацията“ от цялото Обединено кралство, които постъпват в офисите на съответните министри и висши държавни служители, и продължава с безкрайни срещи и оценки до 5.30 ч. сутринта на следващия ден.

Източник, запознат с операция „Жълтият чук“, изяснява, че макар и планирането да се разгръща стъпка по стъпка, като цяло картината си остава хаотична и „блуждаеща”.

Подготовката за варианта „без сделка“ навлезе в критичната си фаза по отношение на времето заради политическата блокада от страна на Уестминстър. В Кент проведоха тестове „на живо“, за да проверят как училищата, болниците и моргите биха се справили с 10 000 камиона, паркирани недалеч от натоварените им входове. В четвъртък спешно изплува на повърхността фактът, че в Министерството на отбраната са създали бункер под основната сграда на ведомството в Уайтхол, за координация на военната реакция на Брекзит.

Действията осветляват нарастващата тревога за сривове, които може да бъдат причинени, от този вариант – преди всичко с явен недостиг на всичко, като се започне от лекарства и се стигне до прясна храна и тоалетна хартия.

За да избегне тези рискове кабинетът е изработил ръководство за „високо ниво на операции“, което да помогне на Уайтхол да командва, контролира и координира разрешаването на всеки възникнал проблем.

The Guardian научи, че това ръководство е било разпространено сред висшите държавни служители в правителството. То е изпратено и до 38 . То е изпратено и до 38 местни мобилни форума, които са длъжни да се справят с проблемите на място, много от тези звена ще се ръководят от висши полицейски служители.

Документът предупреждава, че агенциите и държавните служби ще работят нон-стоп за дълъг период от време. Идентифицирани са 12 високорискови области, за които се предвижда специална грижа по отношение на транспорт, здравни услуги, снабдяване с храна и вода.

“В критичната фаза се предполага, че ангажиментите около управлението, контрола и координацията ще траят минимум 12 седмици, като се работи във формат 24/7,” пише в инструкцията. “При някои случаи обаче може да се стигне и до 24 седмици.”

Най-важните решения в отговор на всяка потенциална криза ще се вземат от малко известният подкомитет за излизане от ЕС и търговия, който беше създаден през януари. Той се ръководи от премиера.

Ако се наложи намесата на бързореагиращи силови звена да се намесят в случай на извънредни спешни мерки, в действие ще се включат и военните.

Документът специално подчертава, че министерствата не може просто „да стоварят“ проблемите в премиерския офис и са длъжни да организират наличния си персонал и собствени „оперативни центрове“, като инициативите трябва да се финансират от собствените им бюджети.

Има и отделно ръководство, което вестникът също е видял, адресирано до местните форуми, според което те са длъжни незабавно да информират премиера за всякакви знаци на увеличаване на напреженията в общностите и престъпления, продиктувани от омраза, паника, протести и демонстрации.

Здравното министерство е разпратило до всички болници в Уелс и Англия въпросници с 60 въпроса, които трябва да се попълват всеки ден и да се изпращат обратно на висшите министерски чиновници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят