Тайбе Юсеин: Най-после дойде и моят звезден миг

След петгодишна пауза България отново има световен шампион в борбата. За първи път в кариерата си Тайбе Юсеин покори върха на първенството в Будапеща. До този момент тя имаше два бронза и два сребърни медала. В унгарската столица шампионката бе повече от убедителна, като постигна пет победи, две от които с туш в категория до 62 кг. А на финала се справи и с представителката на силната японска школа Юкаку Кавай. През пролетта Юсеин ликува и с европейско злато, като е единственият български състезател от олимпийските спортове с титли от континентален и планетарен шампионат през 2018-а.

- Тежи ли титлата, Тайбе?

- Мога и още да понеса (б.а. - смее се). Най-после дойде и моят звезден миг, който съм чакала 10 години. Изключително съм щастлива, но се надявам, че това злато е само началото на нещо още по-голямо.

- Какво ви липсваше, за да стигнете по-рано до този триумф? Имаше един период, в който дори мислихте за отказване.

- Все нещо малко - дали късмет, съдийски решения или мои грешки. Сега по съвсем различен начин стоя на тепиха. По-уверена съм, в това което правя и разбира се, то се проявява и на самите състезания.

- На финала поведохте с 6:0 срещу японката, но в края на срещата тя се активизира. Имахте ли притеснение, че мачът отново може да се обърне във ваша вреда?

- Винаги има притеснение. Затова гледах да удържа аванса си, стриктно изпълнявах указанията на моя треньора Петър Касабов и за щастие не допуснах изненада.

- А нима го чувате в тази еуфория?

- (Смее се) Винаги го чувам. Вече отлично сме се сработили как да действаме в залата. Разбира се, не си спомням точно какво ми каза, но нещо от рода: „Всичко е наред, справяш се добре, дръж така“.

- Японската школа по борба е една от най-добрите в света. През лятото бяхте там на лагер. До колко престоят там помогна в тази среща.

- Много. Видяхме как тренират и го правят по един и същи начин. И същевременно разбрахме, че не са извънземни, не са непобедими. Преди финала получих и някои наставления от треньора как да тръгна тактически и нещата си дойдоха на мястото си.

- По пътя до златото спечелихте две срещи с туш – срещу китайка и американка. Когато видяхте жребия докъде виждахте възможностите си?

- Не гледам далеч. Наясно бях само, че първа ми съперничка е от Азербайджан и бях се фокусирала само върху нея. Всъщност тази среща ми бе и най-тежката, завърших 5:5. После сякаш влязох в ритъм и с моя треньор обсъждахме всяко следващо препятствие, не по-далеч.

- Не се ли опасявате, че сега противничките ще ви разучават още повече? Идва предолимпийска година.

- Не, все пак аз трябва да се развивам. Да научавам нови и нови неща и да ставам още по-добра. Напротив, това е поредно предизвикателство за мен да се усъвършенствам, да намеря и други начини и подходи да ги изненадам на тепиха.

- На кого посвещавате златото?

- На всички, които през годините бяха край мен. И дори, когато нямах успехи вярваха и ме успокояваха, че един ден златото ще дойде и при мен. Ето, че и това се случи. Изпращам най-силната си година, в която два пъти стъпих на върха и чух българския химн в моя чест. Сега гледам към следващата си цел, да взема квота догодина за олимпиадата. А на игрите Токио 2020? Всеки мечтае за медал. Дано и тогава да дойде моят звезден миг!

---------------

„Сребърната“ Биляна Дудова:73-1

Съдиите ми отнеха златото

Разбира се, че съм щастлива от медала, но има и голяма доза разочарование от съдиите - заяви Биляна Дудова, която остана със сребро в кат. до 57 кг на световното в Будапеща. - Не знам дали са корумпирани реферите или имат някакво отношение към мен. Но не е нормално на подобен форум да има подобни отсъждания. При една определена ситуацията те ме задържаха близо 40 секунди, а трябваше да са около 5-10 секунди. Оттам нещата се объркаха. Опитах се да се върна в срещата, но времето не ми стигна.“

И допълни, че китайката Ронг по никакъв начин не я е притеснила на финала. „Напротив, представителките на тази школа дори са ми много удобни – продължи Дудова. - Още в началото трябваше да тръгна по-атакуващо и да взема точка, но на следващото състезание ще си взема своето. Аз съм упорита, тренирам страшно много, перфекционист съм и нещата се получават. Най-важното е, че имам истински и добри хора зад гърба си, които ми вярват и изцяло ме подкрепят!“

Биляна също изпраща най-успешната си година, като през пролетта спечели и европейско злато.

-----------------------

72-2Петър Касабов призна за грешки на реферите

Шампионката бе перфектна

Много съм доволен от момичетата, особено от Тайбе Юсеин. Изпълни на 100 процента всички указания – призна селекционерът на националките по борба Петър Касабов.- Много неща се промениха в нея, за да стигне до този триумф. Но кои точно, ще ги запазя за себе си. Сега й пожелавам злато от олимпиадата. Тя има всички възможности да стигне и там до върха.

Наставникът призна и за съдийска грешка при отсъжданията на финала между Биляна Дудова и китайката Ронг. „Изключително целенасочено бе това решение на определена хватка да я държат 40 секунди. - продължи Касабов. - Много ме притесняваше китайката, защото този сезон тя няма загуба. Но тук и съдиите й помогнаха. Не е непреодолима.... Всъщност от всички момичета съм доволен, не само от медалистките. Всички те повярваха във възможностите си, знаят какво искат и го преследват до край!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт