Тайгър Уудс - Голямото завръщане

Бяха го отписали. Преди две години Тайгър Уудс не можеше да играе дори мини голф с децата, тъй като бе претърпял четири операции на гърба. Тогава се намираше на 1199-о място в световната ранглиста. Днес той отново е на върха на славата след победата си в първия от четирите големи турнири за годината - “Мастърс”, като продължава да сервира на публиката серия от спортни триумфи и лични драми.

Победи, рекорди, скандали и пари съпътстват живота на Тайгър Уудс още детството му, когато изявява огромния си талант да удря майсторски малкото бяло топче към отдалечената дупка на голф игрището. На 11 години вече играе на нивото на професионалистите и с лекота побеждава по-възрастните от него, като единствен той е трикратен американски шампион за младежи. Десетилетие по-късно вече се състезава като професионалист и печели първата от петте си победи в легендарния турнир “Мастърс”, като става и най-младият №1 в световната ранглиста.

По това време Тайгър е истинска машина за победи и пари. До 2008 г. печели 14 от т.нар. големи (мейджър) турнири в голфа, които са еквивалент на Големия шлем в тениса. Превръща се в първия спортист, натрупал състояние над 1 милиард долара. Оглавява ранглистата в продължение на безпрецедентните 683 седмици. Издига се до образа на икона от калибъра на Мохамед Али - спортист с тъмен цвят на кожата, който покорява елитарен спорт като голфа, запазена територия за бялата аристокрация.

Когато през 2009 г. започват здравословните и личните му проблеми и отказва участие в Откритото първенство на САЩ, интересът към състезанието пада почти наполовина. До този момент Елдрик Уудс, както е рожденото му име, се радва на безупречен имидж и кристален публичен образ. Тъмната кожа е наследство от баща му Ърл, старши лейтенант от щатската армия, а майка му Култилда е половин тайландка. Тайгър го нарича един от бойните другари на бащата, който щом вижда бебето веднага след раждането, го обявява за истински “тигър”.

Илюзията за съвършенството на идеалния спортист и човек се чупи заедно със стъклата на автомобила му посред нощ през есента на 2009 г. Тогава Уудс катастрофира бос с джипа си “Кадилак” пред портите на имението си във Флорида, като блъска пожарен кран и дърво. Причините за инцидента остават загадка. Подозира се, че е в резултат от семеен скандал. Мълвата гласи, че красивата му скандинавска съпруга, бивш модел и майка на двете му деца Елин Нордегрен го подгонила и удряла със стик за голф, а Тайгър опитал да избяга. След катастрофата тя разбила със стика стъклата на автомобила, за да го извади.

Конфликтът вероятно е пламнал от гръмналите два дни по-рано разкрития за афера на спортиста със съдържателка на нощен клуб. Лавинообразно се появяват повече от 10 жени, някои със съмнителна репутация, които твърдят, че са имали връзки с голфъра. Скандалът е гръмовен. Много от спонсорите прекратяват договорите си с Уудс. Той си взима 6-месечна пауза от спорта. Семейството му се разпада. Тялото - също. Гърбът му е толкова зле, че се налага да му помагат да легне и да стане от леглото. Заради проблемите с прешлените му се налага да промени марковия си суинг - движението за замах при удар на топката за голф. След четири операции на гърба великият шампион прилича на карикатура на някогашния си ореол. Впуска се в различни авантюри, като най-дългата е с ледената кралица на ските Линдзи Вон. Те са заедно близо две години, като връзката им започва и завършва със съобщения на блондинката в социалните мрежи. И тази раздяла се отразява тежко на Уудс, но някак си успява да преодолее шока.

За голямото завръщане му помагат двете деца от брака с Елин Нордегрен. Те го подкрепят горещо в опита да си върне майсторската игра. През август 2018 г. Тайгър спечели първия си турнир след 5-годишна пауза. Преди малко повече от седмица той показа на целия свят, че отново е във върхова форма с победата си в “Мастърс”. Виенското колело на живота качи спортиста на върха, за което и той положи необходимите усилия. И сякаш стана по-симпатичен и по-близък до много хора по света. Защото им показа, че е човек като тях - със своите слабости и грешки, но има волята да ги преодолее.

 

Стар познайник на полицията

Две странни случки с участието на Тайгър Уудс като шофьор са регистрирани в архивите на щатската полиция. През есента на 2009 г., два дни след като гръмва скандалът за аферата на спортиста с управителка на нощен клуб, той катастрофира с големия си джип “Кадилак” пред имението си във Флорида, като се блъска в пожарен кран, в дърво и напуска платното. Тогавашната му съпруга Елин Нордерген разбива със стик за голф вратата на автомобила, за да го измъкне. Съмнителните обстоятелства пораждат съмнението, че катастрофата е вследствие на семеен скандал.

Осем години по-късно Тайгър отново си има работа с полицията, която го открива в ранни зори заспал на волана в работещата си кола, спряла на пътя. Спортистът е неконтактен, явно под влиянието на лекарства или алкохол. Той твърди, че е приел голяма доза успокоителни, а не наркотици или алкохол.

 

За него

Великолепен шампион, ще го наградя!

Поздравления за Тайгър Уудс! Той е един наистина великолепен шампион. Обичам хора като него, които дават най-доброто от себе си, когато са под напрежение. Фантастично завръщане към живота на един страхотен човек. Той ще бъде удостоен от мен с най-високото отличие в САЩ за граждански заслуги - президентския медал на свободата.

Доналд Тръмп, президент на САЩ

 

Докара кошмар на букмейкърите

Победата в турнира “Мастърс” на Тайгър Уудс донесе велик ден за голфа и кошмарен ден за нашата букмейкърска къща. Страхотно е, че звезда като него се завърна на върха, но това причини най-голямата ни финансова загуба, която някога сме имали от голф. За първи път се наложи да изплащаме милионна печалба, защото човек от Лас Вегас беше заложил 85 000 долара при коефициент 14:1 за триумф на Тайгър Уудс. Този познавач, който за първи път залага на голф в нашите игри, спечели 1,19 млн. долара. Досега сума над 1 млн. долара от нашата къща бе печелена само три пъти в историята - от Супербоул.

Ник Богданович, директор на букмейкърска къща “Уилям Хил” в САЩ

 

Още го обичам, оставаме приятели

Винаги ще ценя времето и спомените, които имам с Тайгър Уудс. Бяхме заедно от 2012 до 2015 г. и точно в този период водихме изключително напрегнат живот, поради което прекарвахме повечето време далеч един от друг. Нямаше как връзката ни да се запази силна по този начин. Уважавам Тайгър и му се възхищавам. Мога да кажа, че още го обичам. Той е страхотен човек и баща. Иска ми се да беше слушал какво му казвам, но той си прави нещата по негов си начин. Оставаме приятели.

Линдзи Вон, олимпийска шампионка по ски и бивша приятелка на Тайгър Уудс

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети