Тайгър Уудс - Падналият идол

This booking photo obtained May 29, 2017 courtesy of the Palm Beach County Sheriff's Office show Tiger Woods. Golf superstar Tiger Woods was arrested May 29, 2017 in Florida on suspicion of driving under the influence of alcohol or drugs, according to records from the Palm Beach County Sheriff's Office. The 14-time major champion was booked into the Palm Beach County jail on Monday at 7:18 am (1118 GMT) after he was arrested by police in Jupiter, Florida.He was released on his own recognizance at 10:50 am.

Преди десет години Тайгър Уудс гледаше света от върха на славата си. Един от най-успелите играчи в исторята на голфа беше иконичен образ на модерния спортист. Нареждаха го до идоли от няколко поколения като Пеле и Мохамед Али, не само заради тъмния цвят на кожата, но и заради харизматичния и категоричен начин, по който доминираше в този толкова популярен спорт по целия свят.

От няколко дни Тайгър Уудс гледа света с уморено подпухнало лице от снимката, която полицията във Флорида разпространи, след като го арестува за шофиране под въздействие на някакви вещества. Оказва се, че не е бил нито пиян, нито дрогиран. Намерили го посред нощ заспал зад волана на своя черен мерцедес с включен двигател. Колата стояла в дясната лента, с включен мигач, спукани гуми и повредени джанти от страната на шофьора. Той не знаел къде се намира, реагирал объркано и неадекватно. Причината – комбинация от четири силни лекарства. Едно от тях е мощният обезболяващ препарат викодин за следоперационни болки, който има упойващо действие и предразполага към пристрастяване. Преди месец Тайгър претърпя поредната операция на гърба заради стара контузия. Така че тезата с медикаментите звучи достоверна.

Тъй като американските катаджии не прощават, спортистът няма как да се размине (поне) с две административни наказания – за шофиране под въздействие на упойващи вещества и за неправилно паркиране. По ирония на съдбата свободното падане на Уудс от звездната орбита по спиралата на земното притегляне към човешките пороци започва с друг пътен инцидент.

В едно ноемврийско утро през 2009 г. той осъмва с квитанция за глоба за невнимателно шофиране върху посмачкания си джип „Кадилак“ пред дома. Обяснението му, че стъклото на шофьорската врата е счупено със стик за голф от съпругата му Елин Нордегрен, която искала да му помогне да излезе заради блокирала ключалка, изглежда наивно. Красивата шведка, бивш фотомодел и майка на двете им деца, може наистина е удряла по автомобила, но по друга причина.

Само два дни по-рано булевардната преса гръмва с разкрития за забежка на Тайгър с управителка на нощен клуб. Това е първата, но не и последната дама със съмнителна репутация, на която приписват връзка с голфъра. В следващите седмици се появяват десетки жени с претенции, че са били с него. Техните скандални разкази чупят на хиляди парченца кристалния образ на големия шампион и примерен баща. Ровейки в личния му живот, жълтите медии пресмятат, че докато е бил женен е имал връзка със 121 жени (в това число порно актриси, стрийптизьорки, сервитьорки и дори дъщерята на съседката).

По онова време Уудс е на 33 години - в апогея на славата си. Станал е първият спортист в историята, спечелил повече от 1 милиард долара. С желязна психика, убийствено точни и удивително дълги удари, буквално изтезава конкурентите си в (почти) всеки турнир. Няма кой да го спре. Играе 18 дупки средно с 0,8 удара по-малко от останалите. В голфа тази разлика е като резултатът от последния мач между ЦСКА и „Левски“ – 3:0. Чупи рекорди и канони във вековен и консервативен спорт като голфа. С парче желязо в ръце върши чудеса с най-непокорната топка в спорта. Един от малкото му приятели - баскетболният магьосник и голфър в свободното си време - Майкъл Джордан, казва: „Ако правеше същите неща с баскетболната топка, щеше да е много по-велик от мен.“

Когато гръмват първите скандали, Тайгър притежава 14 победи в четирите мейджър турнира (Мастърс, Ю Ес Оупън, Бритиш Оупън и PGA Чемпиъншип). Единствено легендарният Джак Никлаус има повече – 18. Изглежда само въпрос на време Уудс да подобри и този рекорд. Дотогава не се е огъвал под натиск, дори когато губи своя баща и учител - Ърл - през 2006-а, се съвзема бързо и прави една от най-силните си години, като само два месеца след погребението (при това без тренировки) печели поредния голям турнири със сълзи на очи.

Днес Уудс е на 41 години. От номер едно в световната ранглиста, където прекарва 683 седмици (над двойно повече от следващия Грег Норман), се свлече до 876-о място миналата седмица. Отдръпнаха се някои от големите му спонсори. С малък проблясък през 2013-а, играта му става все по-слаба. От онова ноемврийско утро през 2009-а не е печелил нито един голям турнир. Нещо повече – от 2015 г. насам е участвал само в две състезания, тази година е изиграл официално едва 54 дупки, а последната операция отпреди месец бе четвърта поред на гърба. Катаклизмите в спортната кариера резонираха в личния му живот, а може би е обратното. Жена му Елин си тръгна с половин милиард долара от неговата банкова сметка. Не се получи и тригодишната му връзка с ослепителната кралица на алпийските ски Линдзи Вон. Изобщо напоследък нищо не му се получава, макар че си търси занимавки с дизайн на голф игрища, видео игри и с новия си ресторант. Признава си: „Единственото, което искам да правя, е да играя професионален голф“. Но това в момента изглежда невъзможно.

 

Във вените му тече смесена кръв

Елдрик Тонт Уудс е роден от смесения брак между американеца Ърл Уудс и азиатката Култида, в чиито вени тече тайландска, китайска и холандска кръв. Бащата е мулат, полковник, участник във Виетнамската война. Среща майката по време на командировка в Тайланд. Първото име на сина им Елдрик, започва и свършва с буквите на двамата родители (от англ. – Earl и Kultida). Второто му име Тонт е тайландско. Като малък започват да го наричат Тайгър в чест на приятел на баща му – полковник, на когото казвали Тигъра.

 

За него

Има нужда от подкрепа

Мъчно ми е за него. Той е изключително голяма фигура в историята на голфа. Сега има нужда от силна подкрепа от много хора. Аз ще бъда един от тях. Винаги съм мислил, че ако някой някога ще подобри моя рекорд от победи в мейджър турнирите, това ще бъде Тайгър.

Джак Никлаус, легенда, рекордьор с 18 победи в мейджър турнири

 

Не е залитал по дрога и алкохол

Тайгър е готино момче. Почувствах единствено състрадание, когато научих, че пак има проблеми. Тъжно е, защото го намирам за добър човек и много добър баща. Когато се срещахме, той никога не е залитал по алкохол или по наркотици. Хората трябва да му подадат ръка, вместо да го ритат, докато е паднал.

Кори Рист, моделка, танцьорка и бивша любовница на Тайгър Уудс

 

Още го обичам

Тайгър е феноменален играч на голф и страхотен човек. Аз го обичах и още го обичам. Връзката между нас не се получи. И двамата живеем на много високи обороти и бяхме дълго време далеч един от друг. Прекарахме три вълнуващи години заедно. Останахме приятели. Искам да му се случват само хубави неща.

Линдзи Вон, скиорка и бивша приятелка на Тайгър Уудс

 

Беше едно хърбаво момче

Тайгър беше едно хърбаво момче на 21 години, когато спечели първия си „Мастърс“ през 1997-а. Сега е планина от мускули. Организмът не прощава онова, което му се причинява. Няма как да играеш същия голф с различно тяло. Оттам тръгнаха много от проблемите му. Първо ударът му пострада, после и личният му живот.

Брандъл Чамбли, голфър, коментатор и писател

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена