"Тайм" определи журналисти - "пазители на истината" за Личности на годината

Сред тях е убитият в саудитското консулство в Истанбул Джамал Хашоги

Aмериканското списание Time ("Тайм") определи Джамал Хашоги и други журналисти за "Личности на годината 2018" във влиятелната си ежегодна класация, която този път е наречена "Пазителите и Войната срещу истината".

Групата на "Пазителите", селектирана от "Тайм", включва саудитския журналист, автор във Washington Post, който бе убит в консулството на Рияд в Истанбул на 2 октомври, при все още неизяснени обстоятелства. Освен него в списъка са двамата репортери на Ройтерс - 32-годишният Ва Лоне и 28-годишният Куав Сое О, арестувани през декември 2017 г., заради разследвания за убийствата на мюсюлмани рохинджа в родината им. Както и филипинката Мария Ресса, изпълнителен директор на новинарския сайт Rappler, осъдена за данъчни престъпления, като част от кампанията на президента Родриго Дутерте за потискане на свободните медии в страната. Групата се допълва от американския вестник Capital Gazette (град Анаполис, щата Мериленд), който загуби шестима журналисти миналото лято по време на масова стрелба.

На второ и трето място са класирани американският президент Доналд Тръмп и специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва евентуална руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016.

От екипа на Time отбелязват, че президентът Тръмп "изковава наследство", което е на път да бъде белязано най-вече от съпротивата срещу неговата политика. Разследването на неговата кампания, водено от Мълър пък няма прецедент в историята и е най-големият тест за правосъдната система на САЩ след аферата Уотъргейт.

Миналата година списанието обяви за „Човек на годината“ движението Silence Breakers, което се бори срещу сексуалните посегателства.

Класацията „Човек на годината“ се прави от 1927 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят