Тайна фабрика бълва 2 млн. цигари на ден в Испания (обзор)

18 арестувани в Гранада и Малага, българи и украинци били черноработници

3 млн. лв. вложени в оборудването

Испанската полицейска служба Гуардия сивил разкри тайна цигарена фабрика, бълвала по над 2 млн. къса на ден в областта Андалусия. В операцията, координирана от Европол, били включени и спецченгета от България, Украйна, Молдова, Румъния и Гърция. Между тези страни и Испания били обменяни данни в реално време, докато тече акцията, съобщиха от МВР.

Униформените нахлули в производствените халета на 5 ноември по време на работа на поточните линии. Задържани били 18 души, заподозрени като организатори на нелегалното производство и пласмента. 10 от арестите били в самата фабрика в Гранада, а останалите - в Малага.

Според разследващите бандата е инвестирала близо 3 милиона евро за изграждането и оборудването на незаконната фабрика за тютюн. В нея са работили граждани, предимно от  Украйна и България, които живеели  в общежития. Те работели в робски условия повече от 12 часа всеки ден в изключително нездравословна среда. До момента не се съобщава дали сред задържаните има и българи, както и на колко души от какви народности ще бъдат повдигнати обвинения.

Производството се доближавало до нивото на истинските тютюневи фабрики, а престъпната група създала дори своя собствена марка цигари. При последвалите претърсвания на осем адреса в Гранада и Малага, били иззети 10 тона тютюневи листа, 4 тона ситно нарязан тютюн, 4,5 милиона току-що произведени и опаковани цигари, филтри, хартия и лепило.

 

През юли 2016 г.

Спипаха нашенци в 3 цеха

20 българи и испанци бяха арестувани през юли 2016 г. в Испания за организирането на три нелегални цигарени фабрики. Продукцията им не била за испанския пазар, а за износ в Белгия, Великобритания и Франция. Експерти тогава съобщиха, че за 9 дни били произведени цигари за над 9 млн. евро и тази сума покрива двойно направените инвестиции за машини и сгради. Българите са били предимно работници от наши фабрики, заминали на гурбет срещу високи надници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право