Тайчи майстори ще мерят сили в Бургас

Стилът тайчи се прочу покрай хонгконгската класика „Тай чи майстор“ с Джет Ли и римейка с Киану Рийвс. Но от 26 до 30 септември публиката в Бургас ще може да види и другата страна на най-масовия стил на ушу, тъй като градът приема световното първенство. Освен, че изглежда зрелищно на филмовия екран, бойното изкуство се практикува като лечебно-оздравителна гимнастика от над 100 милиона души по света.

Президентът на родната федерация по ушу Стефан Колев очаква за шампионата да пристигнат около 500 състезатели.

„Още отсега една огромна общност от хора, които тренират тайчи, мислят само и единствено за представянето си в Бургас – твърди Колев. - Много, много хора в момента минават през квалификации, изпити и състезания, за да могат да се класират в собствените си страни и да бъдат част от националните отбори, които ще дойдат у нас.“

Самият Стефан е бил световен шампион, а бургазлии разказват, че са го виждали в следната необичайна ситуация: как в гърба му разбиват тухли, а той държи в ръце чаша с вода и тя не мърда.

„Това е демонстрация на вътрешна енергия – обяснява президентът на централата. - Именно тези практики правят човека много качествен, издържлив на външни фактори, да не говорим за влиянията от други хора – злонамереността се преодолява доста по-лесно.“

По думите му, има много хора на изток, които масово практикуват този спорт и са изключително здрави и с добра карма. Целта е дотолкова да станеш по-високо качество човек, че да можеш да управляваш не само своята съдба, но и тази на наследниците си. Това е едно огромно познание, хилядолетна традиция, която е наука. И в момента в Китай, има доста университети които се занимават именно с тези практики. Няма значение на колко години ще започнеш - на 5, 15 или 50. Има състезатели които са в категория „да забравим за възрастта“ - категория от 50 до 70 години, а за тези, които са над 70, категорията е „завинаги млади“.

Ушу пък е съвкупност от всички китайски бойни изкуства, а с решение на Световната здравна организация преди три години беше избран за „спорт на 21-и век“. Ето защо не е чудно, че именно една от дисциплините на ушу е част от часовете по физическо възпитание в близо 50 страни по света.

Тайчи е най-популярният стил и с него се занимават над 100 милиона души на планетата. Това е не само бойно изкуство, което може да се използва отлично за самоотбрана, но е и средство за поддържане на добро здраве и психика, начин за усъвършенстване на самия човек. Ключът са 40 добродетели, които всъщност са залегнали във всяка една световна религия. Сред тях няма водеща, но има някои доста странни, например ненамесата. За практикуващите е много важно доколко и къде трябва да се намесват в околната среда и живота на другите хора.

 

 

Инициатива

Ще строят световен център на спорта у нас

 

Президентът на федерацията по ушу Стефан Колев е решен да помогне на Бургас да се сдобие със световен тренировъчен център. Такива има само два в целия свят – в Китай и в Русия.

„Две световни първенства от този ранг за толкова кратък период е безпрецедентно решение на международната федерация и Бургас е първият град в света, който печели подобно признание.  - казва Колев. - Това беше мечта, за която работихме 24 години и сме посветили всички  усилия, за да се случи. Екип от 500 души работеше 9 месеца почти денонощно по време на първото световно. Сега сме дори по-подготвени от първия път.“

Той благодари за голямата подкрепа на община Бургас, институциите, на целия екип, на доброволците. Според него центърът ще е жест към всички бургазлии, които ще могат да започнат тренировки, за да се докоснат до силата и мъдростта на този спорт.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт