Таксиметровите услуги във Варна поскъпват

Таксиметровите превози във Варна поскъпват с 13 ст. Това реши комисията по транспорт към местния парламент, която одобри повишение на минималните цени на услугата.

Досега през деня те бяха 75 ст. на километър, а нощем - 85 ст. След промяната тарифите скачат до 88 ст. денем и 98 ст. през нощта. До увеличението се стигна след протести на таксиджии, които негодуваха, че работят на загуба. След преговори в общината бяха депозирани 5 различни предложения от синдикат "Авто 94" и таксиметрови компании, като съветниците одобриха офертата с най-минимално завишение на цените. След едночасов дебат бяха отхвърлени идеите за въвеждане на по-висока лятна ставка на таксиметровите превози и за корекции на първоначалната такса и тази за престой. Представители на таксиметрови фирми предупредиха, че има отлив на кадри, но на заседанието стана ясно, че за година броят на издадените разрешителни е скочил с 25%.

В момента жълтите коли, които работят легално, са малко над 2100. Въпреки това в час пик и през нощта клиентите трудно намират свободно такси, особено за по-кратки курсове, които са нерентабилни. Предстои решението за поскъпване на услугата да бъде гласувано на сесия на общинския съвет, след което има двуседмичен срок за обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България