Таксиметровите шофьори в Търново масово над 50 години

Професията таксиметров шофьор с всяка година става все по – непривлекателна за младите хора във Велико Търново. От бранша алармират, че зад воланите на такситата сядат масово мъже над 50 години.

Ниското заплащане, високите данъци и нелоялната конкуренция са причина в последните десет години младите хора да отсъстват от професията „таксиметров шофьор“. В началото на 90-те години Светлозар Стойнов седнал първи път зад волана на таксито. Днес все още работи, но колегите му не са млади момчета, а предимно пенсионери.

„Много е трудно за един начинаещ водач да се справи с наеми, с плащанията. Дори обиграни таксиметрови шофьори напуснаха тази дейност и се захванаха с друго“, коментира Стойнов.

Той е и председател на сдружениeто на таксиджиите в старата столица и твърди, че държавата спешно трябва да се намеси, за да има повече ясни и справедливи условия на труд в бранша. Колегите му, които са зад воланите повече от десетилетие също са на мнение, че в професията се наблюдава застаряване и според тях основни причини наред с несправедливите данъци и ниските тарифи, както и големият стрес, на който са подложени.

„Заплатите във Велико Търново са 400- 500- 600 лева. С такива пари живее ли се? С едната ръка вземаш, а с другата даваш!“, коментира и Али Махмутов, който е в професията от години.

Хората, които често използват услугите на таксиметровите компании, също забелязват масовото застаряване на шофьорите и споделят, че това сериозно ги притеснява.

„ Рефлексите на такъв шофьор стават по – бавни, наблюдението му върху обстановката на пътя е по- отслабено , той е по-разконцентриран. Трябва да има възрастово ограничение. Човек на 60-65 години зад волана е опасно да вози клиенти денонощно", смятат търновци.

По инициатива на Районната прокуратура в болярския град таксиджиите са подложени на проверки на всеки шест месеца, които да установят дали са криминално проявени, дали се издирват от органите на реда и дали са засичани в пътни нарушения, както и да управляват след употреба на алкохол и дрога.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България