Таксиметрови шофьори излизат на протест

Снимка: Архив

Настояват максималната тарифа да се вдигне с 30%

Предлагат минимален праг на цените

Таксиметрови шофьори от София излизат на протест. Те се събират днес в 12 часа пред Столична община, а автомобилите ще бъдат спрени на паркинга на храм-паметника “Свети Александър Невски”, съобщи за “Труд” Райна Димитрова, председател на Националния таксиметров синдикат. Браншът настоява да бъде въведена минимална тарифа за таксиметровите превози, каквато досега няма.

“Беше наета фирма, на която са платени 25 000 лв., която трябваше да изготви анализ каква би трябвало да бъде тази тарифа. Нейните разчети показват, че тя трябва да е между 0,89 и 0,92 лв. на км. Въпреки че анализът е готов още в началото на тази година, досега Столичният общински съвет не е внесъл предложение за приемането й”, обясни Димитрова.

Таксиметровият бранш настоява и за увеличение на максималната тарифа за превоз, която в момента е 1,30 лв. дневна и 1,60 лв. на км нощна и не е променяна от 2011 г. Според тях тя трябва да бъде повишена с 30% и да стане съответно 1,70 и 2,10 лв. на км. Вчера те представиха исканията си на среща с Калоян Паргов, председател на БСП София в СОС.

За по-високи тарифи протестират и такситата във Варна. Те настояват минималната дневна тарифа да стане 0,95 лв. за километър пробег, а нощната - 1,09 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България