Таксита на протест срещу „Максим“ (обзор)

Таксиметрови шофьори излязоха на протест на столичния бул. „Цариградско шосе”. Снимка: Булфото

КЗК събира доказателства, за да спре приложението

От бранша недоволстват заради нелоялна конкуренция

Менда Стоянова: Решението на проблема е на финала

Таксиметрови шофьори излязоха на протест в София в четвъртък следобед. Шествието премина по бус лентата на бул. “Цариградско шосе”. Протестът е срещу фирмата “Максим”, която според шофьорите извършва таксиметров превоз извън правилата. “Максим” е приложение за споделено пътуване. От бранша са на мнение, че заради него търпят загуби, като и държавата е ощетена, защото много от шофьорите не издават касови бележки, нямат касови апарати и не плащат данъци. Комисията за защита на конкуренцията проверява случая, а срещу приложението се обединиха всички таксиметрови фирми. “Максим” действа на принципа на спряната у нас “Юбер”. Собственикът на сайта е офшорна компания със сървъри извън България. “Максим” е руска и работи у нас от 2014 г., като разчита на модела, при който всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да кара колкото време желае без да бъде обвързан с договор.

Преди протеста представители на шофьорите преведоха среща с депутати от Комисията по бюджет и финанси и Транспортната комисия в парламента. Процесът по спиране на приложението за нерегламентиран таксиметров превоз не може да завърши толкова бързо, но е на финала си, увери след срещата председателят на Парламентарната комисия по финанси Менда Стоянова. По думите й не е необходима законова промяна, а събиране на достатъчно доказателства за нерегламентираната дейност, за да може КЗК да вземе решение за прекратяването й. От май миналата година Министерство на транспорта, НАП, прокуратурата и автомобилната инспекция действат в тази посока, но доказателствата се събират трудно, през заявки от самото приложение, обясни Стоянова.

“Шофьорите знаят, че работим по сигнала още от миналата година”, заяви зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. След жалбата на Съюз “Такси” е бил сформиран екип от Министерство на транспорта, Прокуратурата, НАП, Икономическа полиция, който е готов с резултати и те са, предадени в КЗК, уточни Попов. Той призова гражданите да не използват приложението, защото то не им носи сигурност при пътуването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини