Талант, красота и музикални импровизации „В полите на Витоша”

Атанас Капралов, Албена Фурнаджиева, доц. д-р Тодор Чобанов, Красимира Макавеева, Кирил Калев, Дилян Димитров, Петя Цолова и Петя Иванова

Вече 13 години поетичният конкурс „В полите на Витоша” привлича десетки участници и се утвърди като знаково събитие в културния живот на София. В Софийската градска художествена галерия се събраха десетки почитатели на поезията, за да аплодират лауреатите. Както и в предишни издания на конкурса, беше издаден алманах с най-добрите 40 творби, озаглавен „В полите на Витоша – 2019”. 158 автори с над 500 стихотворения се включиха в състезанието.

Журито тази година беше в състав: Димитър Христов, Надя Попова, Атанас Капралов и Петя Йотова.

В експозето си доц. д-р Тодор Чобанов каза: „Витоша отдавна е престанала да бъде географски топос, тя е планина на българския дух, на вечната енергия на българина, която вдъхновява дори наши сънародници далеч от родината... Поезията е върхът на планината на писаното слово, на който малцина ще се изкачат, но там всяка въздишка отеква във вечността. Ето защо е толкова важно да подкрепяме поетите, които са призвани да се изкачат на този връх и да събудят нас, обикновените хора, за истинското, за ценното, което ни прави човеци. Поздрави от нашия кмет – г-жа Фандъкова! Честито на всички наградени!”

Лауреатите са: Първа награда за Красимира Макавеева; Втора награда се разпределя между Петя Иванова и Георги Ганев; Трета награда си поделят трима автори – Албена Фурнаджиева, Татяна Йотова и Петя Цолова; Дилян Димитров получава наградата за млад автор.

„Най-вълнуващата част от един конкурс е награждаването! То е стимул да се роди нова, вдъхновяваща поезия!” – каза Кристина Белчева, водеща на събитието: „Отваряш алманаха, четеш и не можеш да спреш. Всяка година нивото е все по-високо. Имаме наградени участници от Франция и Англия. Дирекция „Култура” на Столична община ще предложи от следващата година конкурсът да стане международен!”

Част от наградените творби прозвучаха във великолепното изпълнение на Драгомир Драганов.

В експозето си Димитър Христов – председател на журито и съставител на издадения сборник, отбеляза: „Това е конкурс за откриване на нови таланти, но и признание за утвърдени автори. Нито едно духовно усилие не е напразно – припомням тази мисъл заради авторите, които не получават награди. София се превръща в поетична столица на България”.

Музикалните интермедии – с популярни песни по стихове на Георги Константинов и Радой Ралин – бяха дело на Кирил Калев и Михаил Шишков. Но за пръв път публиката стана свидетел на раждането на нови песни: композиторът Кирил Калев импровизира върху две от наградените творби и заслужи аплаузите на публиката.

Националният конкурс за поезия „В полите на Витоша” е част от Календара на културните събития на Столична община.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура