Талибаните искат мирни преговори със САЩ

Талибаните публикуваха отворено писмо, в което призовават САЩ към мирни преговори.

Това е неочаквано действие от страна на терористичната групировка във време на увеличаващи се кръвопролития в Афганистан, пише The Guardian. Само за последния месец нападения на Талибаните доведоха до смъртта на около 150 цивилни.

„Ако политиката на сила продължи да се ползва в следващите 100 години, няма да има промяна в резултата от последните шест месеца, когато бе въведена новата стратегия на Тръмп“ за войната в Афганистан, се казва в разпространеното от говорителя на терористичната организация съобщение.

В опит да убедят американската общественост, че войната е невъзможна за печелене от САЩ, Талибаните привеждат данни, показващи над 3,500 „жертви от армията на САЩ и не само“. Терористичната групировка сочи също така, че разполага с „международна подкрепа“. В писмото не е споменато кои страни стоят рамо до рамо с Талибаните, но според британското издание това са Русия и Иран.

Според американския държавен секретар Рекс Тилърсън направено по-рано, САЩ биха се съгласили за започнат преговори само с някои от по-умерените талибани, които биха влезли в афганистанското правителство.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка