Тамплиерите учредиха награда „Първи рицар” (СНИМКИ)

dav

27-мият Конвент на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим (OSMTH), Велик приорат - България събра в София рицари и дами от цял свят днес. По време на форума бе учредена награда на името на първия рицар у нас, покойният вече Асен Янев. Призът „Първи рицар” ще се дава ежегодно на най-заслужилите рицари и дами, отбеляза Великият приор Румен Ралчев.

Както вече „Труд” съобщи, над 30 гости от три континента почетоха есенния форум на Ордена у нас. OSMTH е абревиатура от латински на Орден на рицарите тамплиери на Йерусалим. Орденът е неправителствена организация със специален консултативен статут към ООН, регистрирана в Женева, Швейцария и поддържаща своите мисии в Организацията на обединените нации в Ню Йорк, Виена и Женева.

OSMTH е член на борда на Конференцията на неправителствените организации CoNGO и на Международното бюро за мир. Орденът изцяло подкрепя и прилага Декларацията на ООН за човешките права.

Орденът дарява годишно за различни каузи по света над 2,8 млн. долара.

Великият Командер на OSMTH Джордж Маклейн поздрави специално българските тамплиери за активната им дейност, за 10 години от учредяването на Ордена у нас и инициативността на Великия приор на България Румен Ралчев.

В София за церемониите пристигнаха и Великият Канцлер Дейл Старкс, САЩ, Великият Маршал Петър Борачев, Великите Приори на Германия Герд Швагер, Елке Брунс, на Сърбия Драгутин Загорац, на Русия Александър Шаравин, и на Украйна Николай Сергиенко.

Велик приорат България прие днес 24 нови рицари и дами, част от които от Македония.

Орденът на рицарите тамплиери на Йерусалим Велик Приорат България започва дейността си у нас през 2002 г., когато първите българи са посветени в рицарство в Австрия, Сърбия и Италия.

На 18 август 2008 г. Велик Приорат България става пълноправен член на Ордена. Затова и през 2018-та честваме 10 години от пълноправното ни членство и с поредица от тържества отбелязваме 900-та годишнина на OSMTH, коментира още Румен Ралчев.

Припомняме, че Велик Приорат България пое менторство над Бивша Югославска Република Македония, в съответствие с Правилника си създаде Прецептория в Скопие, а по време на Есенния конвент в София, официално бе провъзгласена първата македонска командерия. Рицарят Антон Кайтажи пристигна в у нас заедно със свои братя и сестри от Скопие.

На есенния ХХVII конвент в София тази вечер ще бъде връчена за първи път наградата на името на изтъкнатия български актьор Андрей Баташов, който беше сред първите рицари в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България