Танго с изтребители

Обвиненията към президента в стил Вишински, по публикации, не са добър знак

В петък, миналия, премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел рече: „Купуваме изтребители „Грипен“...Една напред. В неделя, тази, г-н Цветан Цветанов пред журналисти в София каза: „Искаме анкетна комисия как са избрани „Грипен“. Защото президентът Румен Радев предрешил избора...Сега пък една назад. Управляващата партия започна да танцува странно танго с изтребителите, които армията отдавна чака. Всъщност, то е част от фронта, който тя откри срещу държавния глава. Политическите наблюдатели очакваха това да се случи догодина, след като приключи българското председателство на ЕС, за да не се излагаме с домашни скандали, но не познаха. Явно на хората трябва да се предложат зрелища, щом не стига хлябът. Тази новина, поднесена неслучайно през уикенда, дойде след като служителите от МВР обещаха нон-стоп протести, дори и по време на председателството.

В петък, миналия, премиерът Бойко Борисов образно, в негов стил, обясни още как притиснал шведския премиер Льовен, че срещу договора ще искаме много солидни инвестиции в икономиката, като компенсация за тези 1,5 млрд. лв. Защото ни трябват много пари, включително и за мгаистрала „Хемус“, за да не паднат мостовете. А не е нужно да искаме това от шведите, защото те сами го предлагат в офертата. Унгария купи изтребители „Грипен“, както Чехия, и СААБ построи заводи за бяла техника на световно известната марка „Електролукс“. Сега те дават близо 3% от БВП на страната. А между другото офсетна програма, тоест задължение на продавача да инвестира в икономиката на купувача, в договор за доставка на оръжия втора ръка не се предвижда. ГЕРБ обвиниха, че служебният кабинет на президента Румен Радев взел прибързано решение за изтребителите. Бедата на родните политици, държа да подчертая, от всички цветове, е че страдат от синдрома на късата памет. Служебният кабинет само изпълни решения, приети от предишния кабинет на ГЕРБ, за което сега го обвиняват. Ако не беше го направил, пак щеше да е виновен. Затова предлагам малко хапче гинко билоба. На 1.04.2016 г. тогавашното правителство внася в НС решение № 234 на проект за инвестиционен разход за „Придобиване на нов тип боен самолет“. В него черно на бяло са заложени следните срокове: решение на Народното събрание – май 2016 г., избор на изпълнител- септември 2016 г., преговори- ноември 2016 г., подписване на договор/и за самолета и въоръжението- декември 2016 г. Под документа стои подписът на министър-председателя. Знае се кой. На 2 юни с.г. парламентът прие единодушно решението със 129 гласа “за“ на ГЕРБ, ДПС, АБВ, РБ и БДЦ”. Против се изказаха от ”Атака” с анти-НАТО и анти-ЕС риторика. Това са фактите. Недоумявам къде е вината на служебното правителство?

Днес сме 27 юни 2017г. Всеки може да прецени какво от гласуваното от предишния кабинет и парламент е изпълнено.

Нека изясним и следното: класирането не е на служебното правителство, а на междуведомствена комисия от 19 души с председател командирът на ВВС ген. Цанко Стойков. В нея влизат експерти от МО, ВВС, ДАНС, военното разузнаване, министерството на икономиката и т.н. Всички са се подписали единодушно под протокола, без нито един против или с особено мнение. Как им е повлиял президентът- не се разбра? На всеки е опирал пистолет в челото ли? Такива внушения не са ли обидни, заради професионализма на хората? Класирането не е правено по субективна преценка, а по специална методология чрез прилагане на математически модел. Всяка оферта е оценявана по 300 показателя чрез заложена компютърна програма, без човешка намеса.

Цялата драма, която се разиграва, е заради това, че май класирането не съвпадна с нечии очаквания. Дали е така, е доста любопитен въпрос? Ако беше в обратен ред, нямаше да има брифинг, нямаше да има истерии. И всичките съмнения са от медийни публикации. Така навремето, по редакционни статии в „Правда“, Сталинският сатрап, главният прокурор Андрей Вишински, организираше публични процеси, които приключваха с 9 грама олово или „екскурзия“ до Сибир. Уважаемият г-н Цветан Цветанов допусна, че в случая е напълно въможно да има „висша корупционна схема на най-високо политическо ниво“. Нещо като крадецът вика дръжте крадецът, поясни той, за всеки случай, ако не са го разбрали журналистите. Тук трябва да се прекръстя.

Защото шведите не дават рушвети, дори и някой да им поиска. Това е гавра за тях. Няма да е особено приятно, ако посолството им изпрати протестна нота, нали! В международната класация за най-нисък корупционен индекс в бизнеса Скандинавските срани, сред тях и Швеция, са на челно място. И накрая: служебният кабинет нищо не е решил какво да купим. Няма сделка, няма договор. Интересно, какво тогава ще разследва парламентарната анкетната комисия. Той само е подредил офертите по качество, оценени по тези триста показателя. Сегашното правителство не е длъжно да се съобразява с класацията. Негово законно право е да предпочете, който си иска- първия или последния. То си носи отговорност. Но изглежда тук е заровено кучето - класирането не може да послужи за алиби и оправдание при евентуална бъдеща негативна обществена реакция в зависимост от избора.

 

Ами ако комисията разочарова?

Сакралният въпрос е, ако резултатите от парламентарната анкетна комисия не отговорят на очакванията на управляващите, ще бъдат ли обявени публично. Ще последва ли извинение, не към президента. С неделната акция от ГЕРБ показаха, че не го бръснат за нищо. Става дума за извинение към професионалистите от комисията, които разбират от авиация. И не само. Те са убедени, че са си свършили по съвест и в името на националния интерес работата. Но в тази истерична обстановка не смеят открито да излязат с позиция, защото ще падат глави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари