Танка Руди става треньор в борбата

Световният шампион и бронзов олимпийски медалист Радослав Великов влиза в ново амплоа. Доскорошният ни ас в свободната борба ще бъде помощник-треньор на Серафим Бързаков в националния ни отбор за мъже. Неговият дебют на международния тепих ще е на първенството на планетата в неолимпийските категории в Будапеща (10 -11 декември). Другият асистент в щаба е  Иван Цонов, треньор №1 на България в анкетата на „Труд“ през 2001 г.

Треньорското поприще ще опита и световният първенец Явор Янакиев, който поема кадетите в класическия стил.

Двукратният златен медалист от олимпиади Армен Назарян ще продължи да води класиците. А в щаба му влизат медалистът от световно  Бисер Георгиев и Денислав Чамишки, преподавател и треньор в НСА.

„Един класен борец се гради между 8 и 10 години - каза Огнян Макавеев, вицепрезидент на федерацията. – Промените, които правим, са най-вече организационни. Но трябва да обърнем сериозно внимание на методиката, защото дълго време се самозалъгвахме и живеехме със славата на българската школа.”

Генералният секретар Рахмат Сукра, заяви че преговорите със спортното министерство относно преструктурирането на дейността на отбори и състезатели върви към финална фаза.

„Видяхме си грешките и си взехме поуки - обяви той. - Стратегията е да запазим младите ни борци, които са от 18 до 23 години и досега не са получавали финансиране. Идеята е тези таланти с медали от големи първенства да бъдат подпомогнати от държавата, за да ги запазим за спорта.”

Текст под снимката

Мирослав Киров (на снимката) ще участва в кат. до 70 на свободния стил на световното в Будапеща, където ще ни представя Димитър Иванов (61 кг) Останалите са Дейвид Димитров (71), Илиян Георгиев (80), Елена Якимчук (55)  и Виктория Бобева (60).

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт