Танцово-музикалният спектакъл NЕО DERVISH за първи път в Пловдив

"Neo Dervish" е танцово-визуален спектакъл, който ще представи съвременен авторски прочит на вековния мистичен танц и философия на дервишите за първи път в Пловдив, където жителите и гостите на града ще могат да го видят на 20 юни на сцената на Античния театър. Спектакълът е със специалното участие на Ziya Azazi и е игран 4 пъти в Народния театър "Иван Вазов" в столицата, а след големия успех, предстои да бъде представен и в Пловдив. Артистът от световна величина Ziya Azazi е хореограф, танцьор и дервиш.

Талантливият танцьор е роден в Антакия (Турция) и е представял спектаклите си пред кралските семейства на Дания, Мароко, Холандия и Тайланд. До момента е обиколил над 230 града в 40 държави и е изнесъл над 450 представления. През 1999 г. във Виена получава признанието най-добър танцьор на годината в Австрия. Създава множество проекти с артисти от цял свят, а през 2012 г. участва и в откриването на Олимпийските игри в Лондон. След придобитата практика през последните години, Ziya Azazi започва да изнася лекции и уоркшопове.

По този начин помага на много хора да разширяват собствените си граници и да откриват все повече себе си. Освен че практикува, Ziya Azazi изследва (мистично и научно) танца на дервишите. "С този спектакъл искаме да Ви дадем нещо, което е отвъд думите, нещо което е в областта на чувствата и усещанията.... нещо, което кара душата и съзнанието да търсят още по-непримиримо откъде идват и от какво са част!", споделя Стефан Щерев от 3inSpirit, съавтор, режисьор и продуцент на спектакъла. Стефан е създател на Етно Арт фестивала "ЕдинЕние" и на филма "Някой посети душата ми" с Мариус Куркински. Участвал е в няколко съвместни проекта със Ziya Azazi в чужбина и работи в театъра с Мариус Куркински и Камен Донев.Спектакълът ще бъде съпроводен с музика на живо, в изпълнението на която ще участват комбинация от екзотични инструменти и музиканти от различни националности. Джаз музикантът на тъпан Александър

Петров е роден в Скопие, но е завършил консерваторията в Париж, а живее и свири в Ню Йорк. Електронната музика по време на представлението ще е от Иван Шопов, български музикант, продуцент и визуален артист, известен под имената: Иван Шопов / Cooh / Balkansky/. Той представя музиката и изкуството си в Европа, Южна Америка, САЩ, Канада, Азия и Австралия. Burak Malсok е сред петте най-добри изпълнители в света на традиционния суфи инструмент NEY. Той е роден в Анкара, изнасял е концерти на всички континенти като част от групата на световноизвестния Mercan Dede, както и със своята Yakpare. Валентин Ганев е български актьор, роден е в Русе и е носител на две награди АСКЕЕР за водеща мъжка роля и на два приза ИКАР. Той завършва актьорско майсторство в Москва и е изиграл над 70 театрални роли в български и чуждестранни кино продукции. Свири на 3 инструмента, владее 3 жанра, говори 3 езика.

Дервишкият танц носи своите корени от древно ислямско учение, наречено суфизъм. Красивият танц представлява въртене, по време на което дервишите изпадат в транс или вид медитация, абстрахират се от земното си тяло и се свързват с Вселената. Всяка една част от дрехата и и всяко едно движение на дервишите имат определена символика и предназначение, а символиката на въртенето се свърза с това на въртенето на планетите. Ziya Azazi, който изучава танца от 20 години ще представи своя артистичен подход към танца и философията на дервишите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони