Танцьори от 9 държави си размениха в Община Пловдив подаръци за спомен от фолклорния фестивал

Традиционната приятелска среща за размяна на подаръци между участниците и домакините на 23-ото издание на Международния фолклорен фестивал в града под тепетата се състоя днес в заседателната зала на Община Пловдив. Заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков връчи на всички ръководители на фолклорни групи  подаръци от името на Община Пловдив за спомен от тазгодишното 23-то издание, чиято официална церемония по закриване и Гала-концерт ще се състоят в събота вечер от 20 часа при вход свободен на Античния театър.

За участие в тазгодишното издание пристигнаха представителни фолклорни състави от осем държави - Армения, Бразилия, Грузия, Испания, Йордания, Косово, Чили и Черна Гора. В програмата на фестивалните дни участие взеха и три пловдивски формации - фолклорен ансамбъл„Дилянка“, фолклорен ансамбъл „Седенчица“ и детска танцувална школа „Тракия“. Подаръчните комплекти, които гостите получиха, включваха специално издаден двуезичен, луксозен албум с приветствие от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев към участниците, анотация за всеки от съставите, придружена с прекрасни фотографии от деня на откриването, сувенирни керамични чинии със знака на Международния фолклорен фестивал „Пловдив 2017”, фланелки с логото на Европейска столица на културата Пловдив 2019, туристически гидове и рекламни материали, дискове с филми за града под тепетата, мускалчета „българска роза“, сувенири с български народни носии и други.  На свой ред, ръководителите на всяка от групите също връчиха подаръци от името на държавата, която представляват, а арменските гости поздравиха присъстващите танцьори, музиканти и журналисти с блестящо изпълнение на арменска фолклорна песен. Всички участници в срещата си направиха обща снимка за спомен на стълбите на Община Пловдив, каквато е традицията през тези 23 години.

По време на приятелската среща заместник-кметът Александър Държиков връчи „Почетен плакет  на Община Пловдив“ на Мария Кьосева – основател, художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Дилянка“ по повод 25-годишнината от създаването на състава и 40 години творческа дейност. Специалният юбилеен концерт по този повод се състоя снощи на Античния театър, пред многобройна публика и нестихващи бурни аплодисменти на гости от страната и чужбина. В гала -концерта на закриването утре вечер отново ще участват всички състави, които в рамките на престоя си у нас имаха възможност да се запознаят със забележителностите на Пловдив и региона и създадоха много нови приятелства и контакти, както с българските си домакини, така и помежду си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони