Таня Андреева: Държавата не бива да плаща дълговете на общинските болници

Таня Андреева

Държавата не трябва да плаща дълговете на общинските болници. Това коментира бившият здравен министър д-р Таня Андреева по БТВ.

"Факт е, че те са натрупани и има някаква причина. Това, че те ще ги изплатят, не означава, че проблемът ще бъде излекуван и те след 2-3 години няма да стигнат до същото състояние", каза Андреева, която в момента работи в общинска болница в София. Според нея, е необходимо да се види по области какви лечебни заведения трябва да има.

Андреева допълни, че общинските болници са най-уязвимите лечебни заведения. „Всеки пациент, който има нужда от лечение, първо отива в общинското лечебно заведение. Много хора социално не могат да си позволят да отидат в по-големи лечебни заведения или в частни болници”, посочи тя.

В разговора тя коментира и Истанбулската конвенция и дебатите за третия пол.

„Ако трябва да отнесем въпроса към биологията, има два пола – мъжки и женски, които са детерминирани от половите хромозоми. Истина е, че понякога се раждат дечица, които имат някакви аномалии, свързани или половите хромозоми, или с други гени, но това не е норма. Това в медицината се разглежда като патология и тези хора обикновено след това се лекуват”, посочи Таня Андреева.

Според Таня Андреева, конвенцията повдигна един много важен въпрос – "не може така тихичко и тайничко да се обсъждат документи, които касаят всички нас”. „Тази конвенция показа, че нашето общество е консервативно в хубавия смисъл на думата, държи на семейството, на изградените социални модели на това коя е мама, кой е татко, как се случват нещата в семейството”, отбеляза Андреева.

„Не мога да приема, че едно дете се ражда безполово, както се опитват да ни внушат, и в един момент то ще избере какво да бъде. Така или иначе много хора избират какви да бъдат и как да живеят. Във времето сме станали все по-толерантни и приемаме това. Аз също познавам хора, които се чувстват различни, и уважавам този техен избор, но не искам той да бъде натрапван, без децата или родителите на тези деца да имат желание за това”, допълни бившият здравен министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България