Таня в една приказка на Шехеразада

Талантливата цигуларка обиколи света, за да се върне в Пловдив

В „Айдълуайлд“ Таня попада в средата на разглезените деца на знаменитостите

Получава покана за финала на “Формула 1 Гран При” на пистата “Яс Марина” в Абу Даби

Гадже е със Свет, хип-хоп музиканта, спечелил златен бутон в „България търси талант“

Тя е млада, секси, красива и много талантлива. Обиколила е света със своята цигулка. Свирила е на какви ли не щури места - на хеликоптерна площадка на върха на небостъргач, в палатите на шейховете на Абу Даби, Дубай и Катар, в машинното отделение под вода на огромен кораб.

Четири пъти Таня Тингарова обикаля свята, за да реши да се върне накрая в родния Пловдив, а там да срещне своя Свет... Да, същият Свет Радославов, хип-хоп цигуларят, който спечели златен бутон на шоуто “България търси талант”...

Когато питат 6-годишната Таня дали иска да свири на цигулка, тя плахо казва “да”, понеже я е срам да каже “не”. По-голямата й сестра Ева вече свири на цигулка с голямо желание, тя е идол за малката Таня. Докато учи в Музикалното училище в родния й Пловдив, Ева е приета в частната академия Idyllwild Arts Academy в Калифорния. А Таня признава, че свири не толкова от желание, а просто й се удава с лекота.

След завършването на VII клас кандидатства в същата Академия за музика и изкуства “Айдълуайлд”, където учи сестра й, като тайничко се надява, че няма да я приемат. “Бях щастлива в Пловдив, първа по успех и с цигулката, имах и много приятели и не ми се заминаваше”, спомня си Таня. Един ден тя сварва вкъщи цяло стълпотворение от баби, лели, родителите, приятели. Стряска се дали не се е случило нещо лошо, а те ликуват, че са я приели на пълна стипендия в “Айдълуайлд”, както сестра й. Десет дни по-късно 14-годишната Таня вече каца на летището в Лос Анджелис, все едно е кацнала на Марс - един непознат свят.

Да учиш в “Айдълуайлд” е много престижно. Това е едно от трите най-титуловани и най-скъпи училища по изкуства в света. Таксата е 60 хиляди долара годишно. Там учат деца на холивудски знаменитости, на министри. А Таня е едно от 10-те избрани талантливи деца от цял свят, на които академията поема изцяло издръжката, за да може те на свой ред да разнасят славата на училището с таланта си и множеството си концерти.

В “Айдълуайлд” Таня попада в средата на разглезените деца на знаменитостите, които непрекъснато изключват заради лошо поведение. За нея обаче няма друг път, освен да свири по 10 часа дневно и да учи по нощите, за да оправдае доверието да е една от избраните десет. И е все така блестяща. После е приета в няколко университета на пълна стипендия, но избира Ню Йорк - влюбва се в града от пръв поглед. Записва се в Щатския университет на Ню Йорк “Stony Brook” и на 18 години попада в Голямата ябълка.

Там тя за пръв път изпитва удоволствие от свиренето. “Преподавателката ми беше някак по-свободолюбива и ме вдъхнови адски много да свиря. Смело смесвах различни стилове”, казва младата дама. Тя започва да свири в българския бар “Дежа ву” в Ню Йорк, като собственикът му построява специална сцена за нея и й купува електрическа цигулка. Там се вдъхновява от диджей миксирането и започва смело да смесва стилове - хаус, поп заедно с класика, или така нареченият кросоувър. В същото време продължава да изнася класически концерти към университета в зали, катедрали и църкви.

Когато най-неочаквано й предлагат да свири в Оман, тя казва: “Къде се намираше Оман?”, но заминава. И се потапя в приказния свят на Близкия Изток. Свири в 5-звездни хотели по една година в Абу Даби и Оман и няколко години в Дубай.

В ОАЕ българката изнася концерти пред емирите на Дубай, Абу Даби и Катар. Там свири главно фюжън - хаус и поп, на модни събития, участия в Националната телевизия и по лични поводи на най-високопоставените държавни глави. Свирила е на 30-тия рожден ден на дъщерята на емира на Абу Даби. Неприлични предложения от принцовете не е имала, казва, че винаги са се отнасяли много уважително с нея.

В Катар пък попада буквално в движение на царска сватба. Женят се внуци на владетелите на Катар и Дубай. “Моят мениджър ми каза: “Имаш 30 минути да стигнеш до летището. Грабвай бяла рокля и цигулката и тичай”. Не знаех къде отивам. И както се бях запътила на фитнес и си пиех кафето, спрях едно такси и - към летището. В Катар попаднах на най-приказната сватба, която съм виждала в живота си, като в приказките на Шехеразада от “1001 нощ”. Цялото небе беше покрито от инсталации - облаци от цветя. Аз съм на един пиедестал, с огромна арка, направена като Колизеума в Рим, и докато свиря, ме прожектират на една огромна видеостена. Всичките маси са в скъпоценни камъни... Изумително”, вълнува се Таня.

Друг път тя получава покана за финала на “Формула 1 Гран При” на пистата “Яс Марина” в Абу Даби. Попада на частно парти на един от принцовете на Абу Даби по случай финала. А от прозорците се вижда панорамна гледка на пистата долу. “Аз тогава имах друго участие и си носех цигулката - казва Таня. - И те ми казват: “Защо не изсвириш нещо за принца за поздрав”. Свиря, а те ми ръкопляскат, стана като концерт, не поглеждаха към пистата. По едно време принцът се пошегува: “Ама ние забравихме за какво сме се събрали тук”.

Междувременно цигуларката е приета на най-луксозния круизен кораб - “Кристъл”, който 23 пъти е на първо място в света. На него участват много известни артисти и музиканти на световно ниво. Таня е включена в уникалния и единствен спектакъл на Бродуей на вода. С кораба цигуларката 4 пъти обикаля света. Била е на много интересни, екзотични дестинации в 60 държави. Посетила е уникални места, като Френска Полинезия, Великденските острови, островът на Робинзон Крузо, цяла Латинска Америка. Свирила е на карнавала в Бразилия, в цяла Европа, на Тихоокеанските острови, в Австралия, Нова Зеландия, Гренландия, Антарктида... Била е по места, където само кораби на “Нешънъл Джиографик” стигат. “По време на круиза базата ми беше в Дубай, където живеех много добре. Мениджърът ми за много кратко време ме направи популярна в Обединените Арабски емирства”, казва тя.

След всички тия пътешествия и емоции в един момент Таня се чувства много изтощена психически и физически и решава да се завърне в България. “В началото, като на шега, останах в Пловдив и толкова много ми хареса, че просто не ми се връщаше в Дубай. В Пловдив живеят много чужденци, успели някъде другаде. Те ми говореха, че за тях, които са обиколили света, Пловдив е най-магическият град, че е уникален със своя артистичен дух. В един момент си зададох въпроса защо аз, която съм родена тук, си търся късмета навън”, споделя Таня.

В Пловдив нейната приказка като от “1001 нощ” продължава. Тя най-после е намерила спокойствието и душевния мир, докато не среща Свет и между двамата пламва любов. Когато тя снима клип по музиката от “Игра на тронове” на Асеновата крепост, той се разпространява сред българите в Щатите, Свет го вижда и... започва да мечтае Таня да е с него не само на сцената, но и в живота. “Свет ми призна: “Когато видях твоя клип, си казах край, влюбен съм!”, смее се Таня. И по ирония на съдбата, двамата българи, живеещи в Щатите, се срещат не там, нито в Дубай, където и Свет концертира, а в Пловдив”.

Първата им среща е през август, когато снимат клипа към композицията на Deep Zone “Българка”, а те свирят за пръв път в дует. “Клипът, чиято премиера беше на 2 октомври, е като малка извадка на нашата среща със Свет. Той ми показва неговите възможности, а аз му открадвам цигулката и му показвам моя талант”, смее се Таня.

Любовта им е в апогея си. “Гордея се с теб, любов! Само нагоре!”, написа му тя във фейсбук след триумфа му на сцената на “България търси талант”. “Таня открадна не само цигулката ми в клипа, но и много повече”, сподели многозначително Свет. До дни Таня заминава при него в Америка, където двамата ще имат концерти в различни щати. После той ще дойде в България, където двамата вече имат планирани концерти. Смятат кариерата им в бъдеще да е и самостоятелно, и в дует. Подготвят шоу, което ще е много ексцентрично, с танци, а Свет ще се включи с бийтбокс и ще рапира. Тя свири повече поп, крос оувър и напоследък е увлечена по стила епик, филмова музика, а той е хип-хоп цигулар. “Сега покрай Свет тренирам хип-хоп, за да можем да се срещнем някъде по средата”, смее се Таня.

За Свет, минал през тежка мозъчна операция, Таня е слънцето, което го зарежда с повече позитивизъм. А за нея... “Много съм пътувала, с много хора съм общувала, но винаги ми е липсвал човек до мен, с когото да споделям всичките си емоции от концертите. Най-после намерих сродната си душа”, казва тя.

“Където и да ходя обаче, България винаги е в сърцето ми. Мечтая си един ден със Свет да се установим тук. Тук да създадем семейство, тук да бъде домът ни”, споделя дамата. Но има време за това. Засега двамата космополити могат да полетят още малко, но вече в двойка, по света, следвайки мечтите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл