Тарантино превзе Кан

Премиерата на дългоочаквания нов филм на Куентин Тарантино  „Имало едно време в Холивуд“ бе едно от големите събития в Кан, и то не само заради партньорството на две от най-големите звезди на днешния Холивуд - Брад Пит и Леонардо Дикаприо (и дефилирането им по червения килим).

С този филм Тарантино наистина отдава почит на Холивуд в една особено преходна епоха. Действието е ситуирано точно в 1969 г., с няколко случки през февруари и 6 месеца по-късно. Това е годината, в която се появява знаменитият Волният ездач на Денис Хопър, променил статуквото в Холивуд и вкарал в голямото кино не една и две теми, считани за табу от мейнстрийм филмите до онзи момент.

Дикаприо играе Рик Долтън - звезда от ТВ уестърни, който след една среща с агента Марвин Шуорц (изигран от самия Ал Пачино) се урежда с роли в италиански уестърни и криминалета, които в онази епоха са доста успешни.

Брад Пит е неговият дубльор в каскадите Клиф Бут. Двамата са неразделни като братя, а Клиф/Брад има случай да демонстрира перфектната си кондиция в схватка със самия Брус Лий. Рик и Клиф се борят за оцеляването си в променящата се филмова индустрия. Стийв Маккуин също се мярка като персонаж в едно от прословутите Плейбой-партита във вилата на Хю Хефнър, където сред гостите са и Роман Полански, и съпругата му в онзи период Шарън Тейт.

Въпреки че във втората част на филма тя е показана в напреднала бременност, не трагичната й смърт, убита от следовниците на култа на Чарли Менсън, е тема на Имало едно време в Холивуд.

Тъкмо наглед символичното присъствие на Марго Роби в ролята на Шарън Тейт стана повод за въпрос на пресконференцията, зададен от репортерка от "Ню Йорк Таймс", предизвикал умереното раздразнение на Тарантино.

Режисьорът бе попитан защо на героинята на Роби почти не са дадени реплики във филма, на което Тарантино рязко отвърна: "Отхвърлям тази ваша хипотеза", и се въздържа от повече коментари.

Той моментално бе подкрепен от самата Марго Роби: "Мисля, че моментите с моите героиня успяват да отдадат почит на Шарън. Според мен трагедията й е била в загубата на невинността. Да се покажат чудесните й страни може да стане и без реплики. Имах не малко време, за да изследвам героинята си без диалог, което всъщност бе доста интересно."

Пресконференцията бе изпълнена с повече поздравителни въпроси, без никой да спомене каквото и да било по повод дългогодишния продуцент (и приятел) на Тарантино Харви Уайнстийн.

Дикаприо заяви, че избирайки за свои главни герои двама обикновени холивудски обитатели, Тарантино е искал да почете кинобизнеса, в който е израсъл. "Мисля, че този филм е любовно писмо към тази индустрия. Проучвахме биографиите на куп забравени звезди, чиято кариера Тарантино винаги е ценял от артистична гледна точка. Това бе най-затрогващото относно сюжета - това е обяснение в любов към индустрията, в която имаме късмета да работим. Бързо се идентифицирах с героя си в много отношения. Аз съм израснал в тази индустрия. Рик Долтън е в подстъпите на голямото кино - никога не е бил голяма звезда и се възхищава на съседа си Роман Полански, "най-горещият режисьор в Холивуд след успеха на Бебето на Розмари", според собствената му реплика. Но времената се променят и има опасност той да остане извън играта. За мен избирането ми за тази роля е елегантно признание за позицията, в която съм самият аз в момента в Холивуд - добре знам какъв късметлия съм."

Имало едно време в Холивуд е и първото партньорство между Пит и Дикаприо, всеки от които вече е спряган за фаворит за "Оскар" за ролите си в този филм.

"Работихме с лекота, беше изключително забавно", каза Пит. "Знаеш, че в конкретната сцена срещу теб стои каймака на Холивуд - говоря и за партньорството на Лео, и за безупречния технически екип (филмът е заснет от аса Робърт Ричардсън, номиниран за "Оскар" за работата си по последните 3 филма на Тарантино). Имахме доста весели случки, работейки заедно. Надявам се да ни се случи отново."

Филмът тръгва у нас на 9 август.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино