Тарашат Кресна за изборен туризъм

Местните от Рилци се жалят от албанци и македонци в избирателните списъци

Албанци и македонци също гласували

Полиция и ДАНС започнаха проверка на списъците за гласуване в община Кресна. Акцията е свързана с адресни регистрации на т.нар. новозаселници, получили настоящ адрес за времето от началото на годината до 26 април, когато изтича 6-месечният срок за уседналост, задължителен за участие в изборите.

Проверката е по разпореждане на прокуратурата. Тя изяснява как са се заселили в община Кресна 674 души, повечето от които са роми.

Предизборният щаб на ГЕРБ там вече реагира на опонентите от БСП, които казаха, че проверката била „политически мотивирана и един вид акция за сплашване на хората”.

В същото време жители на село Рилци сезираха прокуратурата за вписани албанци и македонци в изборните списъци. В него те обясняват, че масова практика от години е да се вписват в селата на различни адреси македонски граждани, които не живеят там, но на база на регистрацията си придобиват българско гражданство.

Към момента в избирателните списъци фигурират 67 човека македонски и албански граждани, освен това има и новорегистрирани, които са изявили желание да гласуват в с. Рилци и са подали декларация за упражняване правото си на глас в община Благоевград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право