Тартар в стил Petrus, скариди с върджин зехтин

Седмицата на майстора в кухнята на зодиак Петър Янков продължава с две изискани рецепти за любителите на морските деликатеси. Собственикът и шеф готвач на ресторант Petrus в София отново ни представя две лесни, но ефектни и вкусни ястия за ценители, които можете да опитате там или да впечатлите гостите си, като ги приготвите сами у дома.

 

Тартар в стил Petrus

Необходими продукти:22-2

Сьомга, почистена 150г

Червен воден лук 20г

Целина глава 20г

Магданоз

Сметана готварска 10мл

Лимонов сок

Сол

Пипер

За гарниране:

Авокадо добре узряло 1/2

Червена и зелена чушка 30г

Пресен лук 10г

Черен воден лук 10г

Люта чушка на вкус

Чесън 1/2 скилидка

Магданоз

Сол

Черен пипер

Зехтин

Лимонов сок

Начин на приготвяне:

За тартара: Охладената сьомга нарязваме на кубчета с приблизителни размери 3 х 3мм. В дълбока купа смесваме нарязания на много ситно лук, целина и магданоз. Добавяме подправките, лимоновия сок и сметаната, която омекотява киселината на лимона и не позволява на сьомгата да се „сготви“. Омесваме всички продукти със сьомгата и сервираме с помощта на ринг.

За гарниране: Мекото авокадо намачкваме с вилица, като добавяме подправките и зехтина. Нарязваме на много ситно всички зеленчуци и разбъркваме. Доовкусяваме, ако е необходимо.

Сервираме както е на снимката или по ваше желание.

 

 

Скариди с върджин зехтин

Необходими продукти:22-3

Скариди почистени 250г

Чесън 2 скилидки

Сушени домати 40г

Зехтин за готвене 40мл

Зехтин екстра върджин 10-15мл

Коняк, по възможност над 10г

Сол

Черен пипер

Пушен червен пипер

Начин на приготвяне:

В нагорещен тиган запържваме скаридите в зехтина за готвене. Внимаваме да не препържваме скаридите, тъй като стават жилави. Добавяме нарязания на едро чесън и сушени домати. Овкусяваме със сол и пипер и добавяме коняка, като по възможност е добре да се фламбира. Сервираме в подходяща чиния или както в случая съм избрал мини презентационен тиган, поръсваме с пушения пипер и върджин зехтина. Украсяваме по желание, като аз съм използвал ядливи цветя.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме