Седмицата на майстора в кухнята на зодиак Петър Янков продължава с две изискани рецепти за любителите на морските деликатеси. Собственикът и шеф готвач на ресторант Petrus в София отново ни представя две лесни, но ефектни и вкусни ястия за ценители, които можете да опитате там или да впечатлите гостите си, като ги приготвите сами у дома.
Тартар в стил Petrus
Необходими продукти:
Сьомга, почистена 150г
Червен воден лук 20г
Целина глава 20г
Магданоз
Сметана готварска 10мл
Лимонов сок
Сол
Пипер
За гарниране:
Авокадо добре узряло 1/2
Червена и зелена чушка 30г
Пресен лук 10г
Черен воден лук 10г
Люта чушка на вкус
Чесън 1/2 скилидка
Магданоз
Сол
Черен пипер
Зехтин
Лимонов сок
Начин на приготвяне:
За тартара: Охладената сьомга нарязваме на кубчета с приблизителни размери 3 х 3мм. В дълбока купа смесваме нарязания на много ситно лук, целина и магданоз. Добавяме подправките, лимоновия сок и сметаната, която омекотява киселината на лимона и не позволява на сьомгата да се „сготви“. Омесваме всички продукти със сьомгата и сервираме с помощта на ринг.
За гарниране: Мекото авокадо намачкваме с вилица, като добавяме подправките и зехтина. Нарязваме на много ситно всички зеленчуци и разбъркваме. Доовкусяваме, ако е необходимо.
Сервираме както е на снимката или по ваше желание.
Скариди с върджин зехтин
Необходими продукти:
Скариди почистени 250г
Чесън 2 скилидки
Сушени домати 40г
Зехтин за готвене 40мл
Зехтин екстра върджин 10-15мл
Коняк, по възможност над 10г
Сол
Черен пипер
Пушен червен пипер
Начин на приготвяне:
В нагорещен тиган запържваме скаридите в зехтина за готвене. Внимаваме да не препържваме скаридите, тъй като стават жилави. Добавяме нарязания на едро чесън и сушени домати. Овкусяваме със сол и пипер и добавяме коняка, като по възможност е добре да се фламбира. Сервираме в подходяща чиния или както в случая съм избрал мини презентационен тиган, поръсваме с пушения пипер и върджин зехтина. Украсяваме по желание, като аз съм използвал ядливи цветя.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш