Таско Ерменков за отказа на правителството от сделката с ЧЕЗ: Премиер и министри изглеждат като кукли на конци

Таско Ерменков

Премиер и министри изглеждат като кукли, които не знаят накъде са тръгнали и само този, който им дърпа конците, е наясно къде трябва да стигнат. По този начин депутатът от БСП Таско Ерменков коментира пред БТВ рязката промяна на позицията на управляващите по отношение на ЧЕЗ.

Преди месец те твърдяха, че държавата ще получи част от собствеността в дружеството, купено изненадващо от слабо известната фирма „Инерком”. От вчера обаче е ясно, че правителството се е отказало от този план.

Според социалиста „скоковете” на властта могат да се обяснят само със задкулисие, което преследва собствените си цели. „Сигурно има някой, който му дърпа конците и го води в определени посоки – иначе би ми изглеждало много лошо за държавата, че има един премиер, който не знае какво говори (…) Или е некадърен, или някой го води, или е човек на инстинктите”, посочи Ерменков.

Според него правилната позиция е била България да не участва в сделката, но да инициира нова, при която в крайна сметка да придобие 100% от енергото в Западна България. Той отбеляза, че вероятно от години службите са били наясно, че „между всички фирми (с интерес към ЧЕЗ-България – б.р.) има една, която 1% не отговаря на условията, по които ЧЕЗ е приватизирана през 2004 г.”.

„Финансовото разузнаване от ДАНС би трябвало да е проучило произхода на парите. Тази сделка, без да има ясен финансов произход, мирише на пране на пари или на задкулисно закупуване в интересите на някой друг”, категоричен беше депутатът.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика