Таско Ерменков към Горанов: Не се ли притеснихте, че потенциален купувач на ЧЕЗ не отговаря на критериите

Стана ясно, че от месец юни 2017 г. службите са писали доклади по отношение на предстоящата приватизация на ЧЕЗ. Тези доклади са изпращани до министерство на енергетиката и Съвета по сигурност към Министерския съвет. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков на заседанието на Временната комисия за ЧЕЗ в НС.

Той добави, че в тях е било описано кои са кандидатите за купувачи и друга важна информация. „Надявам се, че премиерът чете тези доклади. Когато е излязло името на потенциалните купувачи, не се ли притеснихте, че една фирма, която не отговаря на 1% от първоначалните критерии е заложена като печеливш. Защо нямаше реакция на правителството, а изчакахте обществената реакция и се опитвате да внушите, че това е разиграване с политически дивиденти?“, попита Таско Ерменков, обръщайки се към финансовия министър Владислав Горанов.

Колегата му Крум Зарков поиска да знае обсъждана ли е сделката с ЧЕЗ още преди да е ясно, че има купувач и кой е той.

„Че „Инерком“ е избран за купувач, официално се разбра в края на февруари. След това правителството реагира и няколко пъти смени позицията си“, каза Зарков.

Той припомни, че в края на януари, на официално посещение в България бе чешкият премиер Андрей Бабиш, от пресата тогава се вижда, че един от въпросите, които двамата премиери ще обсъждат е сделката с ЧЕЗ. „Малко по-рано в чешката преса се появи информация, че тази среща се чака, за да се продължи сделката. Обсъждана ли е на най-високо ниво тази сделка, още преди да стане ясно, дали има купувач и кой е той“, попита Зарков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика