Татяна Лолова - Аристократ на сцената

За нея казват, че държи целия диапазон на драматургията - от трагедията до комедията. Вярно е. Може да те разплаче, може да те разсмее, но пък и може да те накара да плачеш докато тя се смее и обратното. Още по-важното и ценното в Тятана Лолова е, че всичко прави с лекотата на аристократ. Не се подвеждайте под думата “лекота”. Лекотата не означава спокоен живот и не означава път без препятствия. Означава извисяване над егото. Тази гранддама на българската сцена става на 85 години (10 февруари).

Чаровната актриса не обича нито да я ласкаят, нито да я “грандосват”. Сама успява да се шегува с нея, при това по същия фин начин. Дали е силна? Тя сама отговаря на този въпрос в сайта “Мила”.

“Мъча се да съм силна. Аз не мога да кажа, че съм силна и уверена, но ако хората казват, че съм такава, това е едно от хубавите неща, които получавам от тях даром.” И след това сама се разпъва на кръст с автоирония.

“Слабост е, че обичам да пия бира, но когато разбрах, че не трябва да пия бира, спрях. Значи съм слаба, защото обичах да пия бира и съм силна, защото спрях да я пия.”

Татяна Лолова е известна със страстта си към шапки, шалове и такава сме я виждали в повечето от ролите й. Всеки един филм – независимо дали играе главна или епизодична роля, се вдига една класа нагоре само заради нейното присъствие.

“Мъжът ми много често казва, че хората не знаят кое е това нещо, което ги кара да ми се усмихват. Гледали са ме и понякога не могат да се сетят дори в какво, но си спомнят, че им е било приятно. Затова ми го връщат с бодрост и с усмивка”, казва тя в същото интервю. За съжаление нейният съпруг и неин вдъхновител през целия живот си тръгна от този свят в края на миналата година. Това е може би най-дълго съхранилото се семейство в артсредите.

Запознали се през 1963 г. в Сатиричния театър, където Славето работел като реквизитор. Когато се оженили станала голяма врява – някакви класови предразсъдъци.

“Никога нямам нужда да съм тъжна, но съм тъжна. Напоследък тъгата е на всяка крачка. Може би защото сме по-информирани. Ето, не искам да говоря за финанси, но колко много зависи красотата, младостта, добронамереността, здравето от финикийските знаци?! Един беден човек, който се старае да спечели някакви пари и въпреки качествата си не може да го направи, той не може да бъде нито добре нахранен, нито добре измит, нито толкова бодър.

Татяна Лолова става актриса случайно или може би нарочно.

“Аз станах артистка въпреки родителите си.”

Висшето си образование завършва във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Кариерата й започва през 1955-а. в русенския театър. В края на следващата година, на 26 декември, тя става първата актриса, назначена в новосъздадения Сатиричен театър, където се превръща в една от най-големите му звезди.

През 1978 г. тя временно напуска Сатирата и се премества в театър “София”, за да играе драматични роли. И тук появата й на сцената се увенчава с успех. По-късно играе и на сцената на театър “199”.

В киното се снима в над 25 филма, като сред най-известните са “Петимата от Моби Дик”, “Щурец в ухото”, “Топло”, “Бон шанс, инспекторе”, “Опасен чар”, “Последната годеница на принца”, “След края на света”, “Сбогом, мамо”.

Майка є е от руско-украински произход, а баща є Желязко Лолов е счетоводител.

Във ВИТИЗ е състудентка с още някои от големите български актьори - Ицхак Финци, Григор Вачков, Емилия Радева, Никола Анастасов, Досьо Досев и Леда Тасева.

Самата актриса още от началото на кариерата си мечтае да играе драматични роли, но още от първи курс всички забелязват комедийния й талант, с който тя се превръща в звезда в родните театър и кино.

Татяна Лолова има редица театрални награди, а през 2007 година получи “Аскеер” за цялостно творчество

В последните години Татяна Лолова блести и от малкия екран с ролите си в сериалите “Английския съсед” и “Домашен арест”.

Написала е автобиографичната книга “1/2 живот”.

Калоянчев я хока за “украинския й поглед”

“Аз никога не мога да видя свирепия поглед, за който говори любимият ми Калоянчев, защото в огледалото никога не ми се е случвало да се гледам свирепо по украински. Но с Калоянчев играехме заедно в една прекрасна пиеса и веднъж той отиде на гастрол в друг град с друга актриса. Върна се, но решил да промени трактовката на образа. А ние бяхме в страхотен контакт на сцената. Гледам го изведнъж, че намига на тия от първия ред, и му викам: “Когато разговаряте с мен, трябва да ме гледате в очите!” И тогава съм го погледнала с този украински поглед. Той повече не посмя да ме “остави” на сцената и да флиртува с публиката.”

За нея

Обичам тази достолепна актриса

Обичам Татяна Лолова. Тя е великолепна и достолепна актриса. Не е честно в Чирпан Пешо, който цял ден си стои там и играе един път в месеца, да получава 600 лева заплата, и Татяна Лолова, казвам нея, повтарям, защото я обичам, да пълни залата, да носи печалби, и тя да взима същите пари. Ясно е, че ще има шум срещу реформите.

Вежди Рашидов, председател на парламентарната Комисия по култура и медии

Благодаря й, че раздава любов

Когато раздаваш любов, получаваш многократно повече любов. Толкова много я обичам. Благодаря й за това, че повярва в проектите на нашия Арт театър в Берлин. Благодаря й, че преди няколко години в Хамбург ми обеща нещо, което до днес топли сърцата на хората там!

Катя Костова, директор на “Арт Театър” в Берлин

Неспокойна природа

Неспокойната природа на Татяна Лолова не є позволява да стои при вече постигнатото, тя непрекъснато си поставя нови и нови цели – дали “Лолова ще чете Лолова” в страната и чужбина, дали ще е участие във филм или предаване, актрисата е винаги насочена към зрителите. Но не, за да отиде при тях, а да ги поведе към територията на красивото и смисленото. Да се правиш на друг – в това е разковничето на актьорската работа.

Богдана Костуркова, драматург

Прекрасен вихър от талант и очарование

Непокорна, вдъхновяваща! Стихия от талант. Заразителна! С изключително чувство за хумор и винаги с лека ирония към себе си и света. Това е преимущество на умните и мъдри хора. Истинска водолейка... и за мен бе чест за играем заедно в сериала “Английският съсед”. Тези дни чествахме 10 години от романа на Мишо Вешим и аз с умиление гледах сцени от сериала. Един от най-прекрасните партньори, които могат да ти се случат. За мен бе чест. Мечтая си да работя отново с нея.

Биляна Петринска, актриса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети