ТВ спортът в България е №1 в Европа

Grigor Dimitrov of Bulgaria slips during his men's singles semi-final tennis match against Novak Djokovic of Serbia at the Wimbledon Tennis Championships, in London July 4, 2014. REUTERS/Facundo Arrizabalaga/Pool(BRITAIN - Tags: SPORT TENNIS)

По какво си приличат Шампионската лига, Висшата лига, Примера дивисион и целият световен тенис? По факта, че за половин каса бира можеш да ги гледаш на живо за цял месец!

Докато вървят протести срещу увеличаване на цените на тока и парното, то спортните запалянковци определено няма от какво да се оплакват. С пускането на двата канала на Мтел - Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2 - кръгът се затвори. Дори най-взискателният фен няма от какво да се оплаче. За цена между 20 и 30 лева месечно, при това не само на един телевизор, може да гледа пряко Роналдо и Меси в Испания, Левандовски и Обамеянг в Германия, Ибрахимович и Агуеро в Англия. Няма да му липсват емоциите от малко позатихналата италианска Серия А и набиращата скорост благодарение на младите гладни вълци от "Монако" френска Лига 1.

Истински футболен рай! Реално не остана футболно събитие от световен мащаб, което да остава далеч от ефира. Всъщност това е и предизвикателство към футболните маратонци. Ако поискате, можете да изкарате повече от 12 часа пред телевизора през уикенда със студена бира в ръка, без да станете (естествено, изключваме човешките потребности, причинени от пенливата течност).

Най-голям интерес предизвиква Шампионската лига. Следващата седмица светът ще затихне от мачове като "Байерн" - "Реал" и "Ювентус" - "Барселона". Най-гледаният международен турнир от години е в каналите на bTV. Програмата „Ринг“ пък вече втора година поред държи правата на италианската Серия А.

Вторият евротурнир - Лига Европа, е разделен между БНТ, от една страна, и bTV ACTION и „Ринг“, от друга. В случая от "Сан Стефано" 29 имат приоритет първи да избират мача на деня.

Множеството канали на „Нова“ са домът на английския футбол. Предават също пряко от Франция, както и всичко възможно от родната Първа професионална лига. Встрани от футбола там са всички състезания от Формула 1, баскетболните мачове от НБА и волейболните от родното първенство.

В двата канала на Eurosport можем да гледаме Бундеслигата, най-големите турнири по снукър, всичко най-интересно от зимните спортове и колоезденето. В програмите на Булсатком пък място намира испанската Примера дивисион, където са световните хегемони "Барселона" и "Реал".

Ако искаме разнообразие, можем да погледаме холандска, руска, украинската и китайската лига в каналите на Мтел. Можем да отлетим и отвъд Океана, откъдето двете програми на Eurosport предават мачове от Мейджърлигата.

Ходът на Мтел е смел и предизвикателен. С ясното съзнание, че не притежава най-добрия футболен продукт, който е в ръцете на конкуренцията, телекомът атакува спортната аудитория с изключително атрактивни събития. На първо място това са множеството тенис турнири от ATP сериите 1000, 500 и 250. И докато в Шампионската лига вече нямаме участник, то Григор Димитров е част от 15-те най-силни в света! Малцина българи могат да се похвалят с подобно постижение, камо ли в Царя на индивидуалните спортове. Всички фенове на Роджър Федерер стигнаха до възкресението на най-великия за всички времена благодарение на Mtel Sport 1, който излъчи триумфалните мачове на Маестрото.

Родният баскетбол също няма с какво да се похвали на международно ниво, но наше момче е тръгнало по пътя на Христо Стоичков. С всеки изминал мач Александър Везенков печели сърцата на баскетболните фенове на "Барселона", които го гледат в Евролигата. А феновете на моторните спортове допълниха своя кръгозор с МотоGP и битките на овалните американски писти в NASCAR.

Далеч от българския ефир винаги са стоели изключително атрактивните боеве в ММА. Тук може би е и най-силният коз на спортните канали на Мтел, които взеха правата за UFC – организацията, която превърна свободните боеве в най-бързо развиващия се спорт в света. В тази връзка да не забравим Благой Иванов-Багата, който наскоро защити световната си титла във WSOF в ефира на Mtel Sport 1.

И всичко това за цена между 20 и 30 лева. Разбира се, в тях се включват всички останали национални, развлекателни, научно-популярни и музиканти програми. Макар и трудно спортният фен се научи, че за ексклузивно спортно съдържание трябва да плаща. Но цената не се качва повече от 5,99 лв. в зависимост от оператора и договора.

Спортните канали на DiemaXtra например струват 4,99 лева на месец, като цената е твърда, независимо дали клиентът е на абонаментен план, или не. При спортните канали на Мтел тя варира. Настоящите клиенти на телекома ги гледат срещу 1,99 лева месечно с договор, а цената без обвързване с абонаментен план е 5,99 лева. TV+ и F+ са част от пакетите на „Булсатком“, като първият влиза още в план СТАРТ срещу 9,80 лева на месец, докато F+ е част от ПРЕМИУМ пакета на стойност 14,80 лева на месец. Конкурентите на „Булсатком“, които излъчват двата канала, ги предлагат срещу 3,90 лева на месец към съществуващия абонаментен план.

Единственият (все още) проблем пред потребителите е, че не всички програми се излъчват от всички оператори. В името на конкуренцията дори срещу заплащане няма гаранция, че абонат на оператора Х ще види всичко споменато на живо. Вероятно е въпрос на разговори и малко време.

Но докато протестираме за ток и парно, поне можем да заредим евтино с телевизионен спорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ