Театрална постановка „Само за момичета” представя ваксината срещу човешки папилома вирус

Театрална постановка „Само за момичета”, специално създадена в кукления театър в Търговище, представя  ваксината срещу човешки папилома вирус. Интересният подход, какъвто се ползва за първи път в Националната  програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, хрумнал на регионалния координатор за Търговище д-р Росица Димитрова и шефа на театъра Ивайло Марков. Пиесата разработила Моника Угренова. Премиерата беше в четвъртък пред пълна зала.

В рамките на 30-на минути на сцената се разиграва приятелска среща между тийнейджърки. Докато тече обичайната размяна на тайни, става ясно, че едната се е ваксинирала. На достъпен език, от разказите на момичето и диалозите, публиката научава каква е ползата, кога се поставя ваксината, има ли неблагоприятни последици след нея.

Публиката е само от момичета на 12-13 години, които се ваксинират безплатно. По този начин се цели информацията да стигне до повече тийнейджърки и техните родители. На премиерата момичетата питаха:  дали е възможно да се разболеят от рак след поставяне на ваксината, получават ли се обриви след нея и други.

Д-р Димитрова съобщи, че следващата седмица постановката ще се играе пред ученичките от друго училище в града. Имали заявки за още представления и от обществени организации

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България