Театралните празници "Тодор Колев" събират 400 деца-актьори

Над 400 деца-актьори идват в Шумен за Националните театрални празници "Тодор Колев". На 30 и 31 март е тяхното 13-то издание. На шуменска сцена ще бъдат представени 25 постановки от 23 ученически и детски формации. Форумът е посветен на 162 години от първото българско театрално представление, съобщи Мария Йорданова, директор на Обединения детски комплекс–Шумен, който е сред организаторите.

Националните ученически театрални празници в Шумен са единственото по рода си събитие в България и интересът към тях расте с всяка изминала година. В настоящото издание на трите сцени на Драматично-куклен театър „В.Друмев“ ще гостуват талантливи трупи от София, Плевен, Варна, Бургас, Габрово, Русе, Нови пазар, Аксаково, Кюстендил, Разград, Търговище и шуменското село Кочово. Шумен ще бъде представен от талантите на ДГ „Светулка“, които са най-малките участници и първи ще открият театралния форум с "Джуджето Дългоноско". Участниците във фестивала ще поднесат цветя пред паметника на Тодор Колев в Градската градина на Шумен и оттам ще тръгне тяхно пъстро дефиле по бул."Славянски".

Фестивалът носи името на варненското софиянче от Шумен от 2016 г. Негови организатори са Министерство на образованието, Национален дворец на децата, Община Шумен и ОДК–Шумен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура